tportal.hr

Zagreb
+14
Osijek
+13
Pula
+17
Rijeka
+14
Zadar
+17
Split
+15
Dubrovnik
+13

VJEČNA INSPIRACIJA UMJETNOSTI

'Blasfemične' Djevice Marije vjernicima tjeraju suze na oči

Francuska umjetnica Soasig Chamaillard došla je na ideju spajanja Djevice Marije s popularnim likovima masovne kulture, poput Supermena ili Hello Kitty. Ova 'blasfemija' je naravno postala iznimno popularna, što je izazvalo i očekivanu reakciju katoličkih vjernika, koji su Chamaillard optužili za 'skandal i šokiranje' javnosti

Datum objave:
19.9.2012 4:05

Zadnja izmjena:
19.9.2012 10:22

U epohi umjetne oplodnje Djevica Marija, majka Isusova, sigurno ne bi bila toliko čudnovata ili istaknuta kao primjer začeća bez seksualne aktivnosti pa je sreća što ju je takva sudbina snašla u vremenu rimske vlasti nad Judejom. Marijinoj sada već dvomilenijskoj slavi zasigurno je pomoglo i to što je rodila bogočovjeka Isusa, kao i da se taj trenutak manje-više računa kao početak nove ere. Teško da se mnogo drugih žena u ljudskoj povijesti mogu time pohvaliti te je stoga Marija postala idol, ideal i ikona, kojoj se moli, koja se sporadično ukazuje i prenosi ćakule s neba nama na Zemlji. A pospješuje i lokalnu ekonomiju, što je vjerojatno u biti najveće čudo Marijinih ukazanja.

Vječna inspiracija umjetnika, od Leonarda do Salvadora Dalija, Djevica Marija je nadahnula i francusku umjetnicu Soasig Chamaillard, i to da njene skulpture spoji s najpoznatijim popularno kulturnim simbolima našeg vremena. Chamaillard je odlučila oštećene ili odbačene statue Djevice Marije, kojih se može mnogo naći u okolini svetišta poput Lourdesa, obnoviti, ali i dodati neke nove detalje, primjerice slavno Supermanovo 'S' na prsa Djevice. Tako je nastala Super Marija, a Djevica je kombinirana i s likovima kao što su Barbie, Helly Kitty ili My Little Pony.

Takvo poigravanje sa svetinjom izazvalo je i očekivane reakcije, posebice tijekom izložbe takvih Marija u Nantesu prošle godine. Na katoličkim portalima su se mogli pročitati komentari kako je kombiniranje Djevice sa simbolima pop-kulture 'skandalozno', 'šokantno' i naravno 'bogohulno'. Potreseni vjernik se čak povjerio da su mu, suočenog s takvom blasfemijom, ' spontano krenule suze na oči', dok je drugi umjetnici poručio da će – a što drugo – 'gorjeti u paklu'.

Oni koji su ipak spremni svoje vjerničke ili nevjerničke oči izložiti pogledu na ovu reimaginaciju Marije, mogu na službenoj stranici Soasig Chamaillard pogledati razne verzije Djevice.

215319 ,215106 ,214943 ,214559

Sviđa ti se članak? Preporuči ga prijateljima!


Kultura Promo

tportal.hr

tportal

Vedrana Knežević

Književna kritika

  • Raskošna propast talijanske aristokracije

  • Čudesan podvig Stipe Božića

  • 'Jamerika' - raspršena verzija crtanog romana

  • Koja je uloga fotografa u ratnohuškačkoj propagandi?

  • Što znači stalno kroz život čitati jednu knjigu

  • Jergovićev obiteljski roman je književni događaj

  • Čega se sjećamo kada se sjećamo vlastite prošlosti

  • Jesen našeg vijeka

  • Od umješnosti do umjetnosti riječi

  • Vrtlarev roman koji nećete ispuštati iz ruku

Sve kritike

Važno: Rubrike, Sex files, cura i frajer dana i crna kronika mogu sadržavati sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina. Osobama mlađim od 18 godina se savjetuje posjet ovim rubrikama jedino i samo uz nadzor punoljetne osobe.
Tportal je član Hrvatskog vijeća za medije. HVZM je samoregulatorno tijelo koje prati i sankcionira kršenja novinarske etike.
Saznajte više na http://www.hvzm.hr/
vijece@hvzm.hr