PETI VELESAJAM KULTURE

'Čitalački manijak' u Studentskom centru

08.12.2008 u 14:58

Bionic
Reading

Festival Kulture promjene SC-a, poznatiji kao Velesajam kulture održava se peti put, od 11. do 14. prosinca u prostorima Studentskog centra

Četverodnevni festival i ovoga puta donosi široku ponudu kulturnih događanja. Kazališni program je, kao i prošle godine, sačinjen od dvaju dijela. Prvi dio programa pristigao je putem javnog natječaja, a drugi je rezultat partnerstva s europskom kazališnom mrežom APAP. Mrežu APAP trenutačno sačinjava 15 organizacija koje se bave promicanjem izvedbenih umjetnosti te njegovanjem radova mladih umjetnika, a njih 12 stiže na Velesajam kulture. Nastupit će Roger Bernat iz Španjolske s predstavom 'Public Domain' koja će se odigrati u predvorju Glavnog željezničkog kolodvora u petak, 12. prosinca s početkom u 15 sati. Iz Londona stiže predstava 'Still' multidisciplinarne kompanije Syndromus, a iz Beograda predstava 'Bre-kabare' studentskog eksperimentalnog kazališta, koja problematizira dobre i loše strane ulaska u EU.

U sklopu novog projekta nazvanog 'Noćni Lab', mladi umjetnici različitih izvedbenih umjetnosti - filmaši, muzičari, kazalištarci imaju priliku predstaviti svoj rad u nastajanju ili prezentirati svoj koncept, u trajanju od tri do 10 minuta . Likovni program donosi izložbu 'EU u SC-u', koja predlaže pet različitih pogleda na Europu u interpretaciji umjetnika Borisa Čučkovića, Marte Haraminčić, Vojina Hraste, Marka Markovića i Ivana Tudeka. Tu je i projekt 'Reci više!' koji mladim stručnjacima pruža mogućnost prezentacije svoga rada unutar 15 slika čije pojedinačno izlaganje traje 25 sekundi. Novost ovogodišnjeg festivala je i projekt 'Čitalački manijak', u sklopu kojega je jedini zadatak čitati tekstove na temu ulaska Hrvatske u EU, te potom sudjelovati u raspravama. Filmski program ljubitelje sedme umjetnosti odvodi u Njemačku, Francusku, Italiju te bivšu Čehoslovačku, a svaki dan zastupljena je kinematografija jedne od tih zemalja. Glazbeni program, među ostalim, donosi koncert post-rock četvorke Unwed Sailor i nastup beogradskog Horkestra.
Ulaz na sva događanja u sklopu festivala besplatan je.