Kulturmiks UMJETNIČKI RADOVI

Vjerovali ili ne, jinglovi s HRT-a 3 osvajaju gledatelje

  • Autor: G. K.
  • 19.9.2012 12:33:39
  • 18.9.2012 14:26:41

Između filmskih klasika i emisija koja se bave kulturom, na Trećem programu HRT-a vrte se šarmantni jinglovi brojnih mladih autora, među kojima su se našli i proslavljeni animatori poput Ivana Ladilava Galete, Matije Pisačića, Igora Lepčina...

U izložbi animacija sa temom broja 3, uoči pokretanja Trećeg programa HRT-a sudjelovali su brojni umjetnici odnosno autori koji su svojim rešenjima doprinijeli vizualnome identitetu novog kanala.

Autori su imali 10 dana za predaju svojih radova, za one jednostavnije trebalo je oko jednog dana pa do četiri-pet dana za kompliciranije radove, ali u svakom slučaju, svi su autori uložili puno truda i kreativne energije.

Do suradnje s umjetnicima je došlo jer je jedan od ciljeva kanala HRT 3 otvoriti televizijski prostor umjetnicima, književnicima, znanstvenicima, filmašima.

'HRT 3 teži okupiti zahtjevniju publiku. Ideja je ponuditi gledateljima program kakav im ne nudi niti jedan drugi medij, a kako smo željeli da to bude vidljivo u svakom smislu, odlučili smo se i za drukčiji vizualni identitet. U tom smislu, suradnja će se u raznim oblicima svakako nastaviti i dalje', objasnili su djelatnici HRT-a u službenom priopćenju.

Svoje mišljenje o autorskim jinglovima dao je vodeći hrvatski majstor animiranog filma Joško Marušić:

'Mislim da je sve skupa zanimljivo, ali u producentskom smislu trebalo je čvršće postaviti granice. Jasnije definirani koncept pomogao bi da se filmaši usmjere na tehnicistički dio priče, a manje na narativnost i dosjetke. Ovako, bilo je tu filmskih ambicija koje nisu prikladne za jinglove, ali svakako ima i zgodnih rješenja. Najvažnije mi se ipak čini pružanje motivacije mladim umjetnicima, koji su dugo bili zaboravljena grana naše kulture te bavljenje njihovim odnosom prema novim medijima.'

Popis autora jinglova: Marina Burolo, Ana Horvat, Ana Vuzdarič, Antonija Veljači, Bruno Marin, Damir Sabolović, Dario Kukić, Darko Vidačković, David Lovrić, Dinko Kumanović, Igor Lepčin, Ivana Pipal, Katarina Halužan, Ladislav Galeta, Leona Kadijević, Majda Džanić, Manuel Šumberac, Marijan Lončar, Jelena Oroz, Martin Mrzljak, Matija Pisačić, Suzana Milić, Tomislav Gregl, Vanja Babić, Vjekoslav Živković, Zoran Mudronja, Anamarija Vidaković, Bruno Razum, Martin Babić, Mia Murat, Natko Stipaničev, Stella Laboš, Tea Stražičić, Tomislav Krajcer, Jozo Kandžija, Dario Iričanin.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još