NAGOMILANI PROBLEMI

Zatvara se čuveni Zemaljski muzej u Sarajevu

18.09.2012 u 12:54

Bionic
Reading

Zemaljski muzej BiH u Sarajevu od 4. listopada zatvara svoja vrata za posjetitelje

Dok u Bosni i Hercegovini traje nesmiljena kampanja za lokalne izbore na kojoj se svi kandidati zaklinju da će osigurati blagostanje svojim stanovnicima (kao jedno od neispunjenih obećanja često se spominje ono iz parlamentarnih izbora Zlatka Lagumdžije kako će od Federacije BiH napraviti Zapadnu Njemačku), sve više kulturnih institucija zatvara svoja vrata.

Posljednji u nizu, a kako stvari stoje vjerojatno ne zadnji, Zemaljski je muzej BiH u Sarajevu, dugi niz godina jedan od najuglednijih u regiji s iznimno vrijednim zbirkama. No, problemi su se nagomilali, status ove institucije i dalje nije riješen i od 4. listopada Muzej zatvara svoja vrata za posjetitelje, a i zaposleni će ostati kod kuće. Direktor Adnan Busuladžić je za agenciju FENA izjavio kako za rješavanje problema Muzeja postoji verbalna podrška, ali da u praksi ništa konkretno nije učinjeno.

'Zaposlenici Muzeja nisu dobili 13 plaća i nemaju zdravstveno osiguranje. Režije nisu plaćene već mjesecima i svaki dan očekujemo da nam prekinu isporuku struje ili vode', rekao je za FENA-u Busuladžić.

Busuladžić je pojasnio i da se ove godine nisu javili na natječaj za dodjelu sredstava Ministarstva civilnih poslova BiH zato što su uvjeti promijenjeni te se moglo aplicirati samo konkretnim projektima, u što nisu uključene plaće zaposlenih. Stoga se vodstvo ove ugledne kulturne institucije odlučio na radikalnu mjeru, pa će od 4. listopada u Muzeju biti organiziran samo određeni vid nadzora, o čemu će izvijestiti vlasti nadajući se da će se barem potruditi da osiguraju vrijedne artefakte iz bogate zbirke. No, neće sjediti prekriženih ruku, već će zbog nastalog stanja pokrenuti i sudski proces čim odvjetnički tim procijeni koje je tijelo vlasti u kompliciranom sustavu BiH odgovorno za ovakvo stanje.

Inače, nedavno je istu sudbinu doživjela i Umjetnička galerija BiH.