tportal.hr

Zagreb
+13
Osijek
+14
Pula
+14
Rijeka
-
Zadar
+13
Split
+16
Dubrovnik
+16

ŽELJKO KIPKE

Pogledajte izložbu 'Policijsko dvorište'

Umjetnički paviljon u Zagrebu počeo je jesensku izložbenu sezonu otvorenjem multimedijalne samostalne izložbe 'Policijsko dvorište' istaknutoga hrvatskog likovnog umjetnika Željka Kipkea koja se sastoji od četiri cjeline s oko 20 slika, oko 60 printeva te nekoliko filmova koji se projiciraju na zidovima paviljona

Datum objave:
13.9.2012 11:01

Zadnja izmjena:
13.9.2012 12:07

Kako je objasnio kustos izložbe povjesničar umjetnosti Branko Franceschi, izložene radove može se podijeliti u dvije skupine - recentne radove predstavljene u trima ciklusima te svojevrsna retrospektiva.

Recentni ciklusi su - 'Predatori, filmofili i boca vina' iz 2010. postavljen u auli paviljona gdje se nalazi i boca gruzijskoga vina nazvana po Staljinu, polusatni film 'Nadzorna kamera', nastao tijekom prošle i ove godine u kojemu je autor s balkona svoga ateliera kamerom dokumentirao izgradnju zgrade nacionalne obavještajne službe tj. 'nadzirao je izgradnju institucije za nadziranje', a projicira se u istočnome krilu paviljona. U tome krilu na podu je postavljena instalacija 'Šetnja pod nadzorom' - podna grafika koja nas 'vodi u šetnju' nadziranim zagrebačkim okolišem. Treći recentni ciklus 'Bulevar devet života' sastoji se od 13 ulja na platnu iz 2011. s izmišljenim lokacijama i kriminalističkom temom, a predstavlja nacrt za film.

Druga skupina radova okupljena pod nazivom 'Kratki vodič kroz 70-te i 80-te' ima elemenata retrospektive i, dodao je Franceschi, autorovo je prisjećanje na vrijeme kada je istupio na umjetničku scenu kao jedan od istaknutih predstavnika 'Nove umjetničke prakse'.

Film je pak, istaknuo je, u nekoliko posljednjih godina Kipkeov dominantan interes, a izložba apsolutno svjedoči multidisciplinaran pristup autora koji se, kao umjetnik 21. stoljeća, koristi svim vrstama slikovnog pristupa.

Tako se, rekao je Franceschi, na razini koncepcije i prezentacije Kipke ovom izložbom predstavlja kao multidisciplinarni autor, a na razini značenja izložba se referira na manipulativne aspekte i moć pokretnih slika i suvremenih medija, koliko i na fascinaciju koju su izazivali kod političkih moćnika, sposobnih da ih instrumentaliziraju za potrebe vlastitih ideoloških programa.

Sam autor podijelio je s nazočnima jednu, kako je rekao, koincidenciju iz stvarnoga života, napomenuvši da se jedan od njegovih kratkih filmova iz 1983. koji se projiciraju na izložbi zove 'Dozivanje kiše'.

Ravnatelj Umjetničkoga paviljona Radovan Vuković zadovoljan je što je na početku nove izložbene sezone predstavljen Kipkeov specifičan umjetnički opus, a izložba koju je otvorio pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Ivica Lovrić, bit će otvorena do 14. listopada.

Sviđa ti se članak? Preporuči ga prijateljima!


Kultura Promo

tportal.hr

tportal

Vedrana Knežević

Književna kritika

  • Raskošna propast talijanske aristokracije

  • Čudesan podvig Stipe Božića

  • 'Jamerika' - raspršena verzija crtanog romana

  • Koja je uloga fotografa u ratnohuškačkoj propagandi?

  • Što znači stalno kroz život čitati jednu knjigu

  • Jergovićev obiteljski roman je književni događaj

  • Čega se sjećamo kada se sjećamo vlastite prošlosti

  • Jesen našeg vijeka

  • Od umješnosti do umjetnosti riječi

  • Vrtlarev roman koji nećete ispuštati iz ruku

Sve kritike

Važno: Rubrike, Sex files, cura i frajer dana i crna kronika mogu sadržavati sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina. Osobama mlađim od 18 godina se savjetuje posjet ovim rubrikama jedino i samo uz nadzor punoljetne osobe.
Tportal je član Hrvatskog vijeća za medije. HVZM je samoregulatorno tijelo koje prati i sankcionira kršenja novinarske etike.
Saznajte više na http://www.hvzm.hr/
vijece@hvzm.hr