CROATIE, LA VOICI

Hrvatska kultura osvaja Francusku

13.09.2012 u 13:05

Bionic
Reading

Festival Hrvatske u Francuskoj 'Croatie, la voici' počeo je u Parizu prijemom u francuskom Ministarstvu kulture. U sklopu festivala, od rujna do prosinca, bit će održan niz događanja kojima će se Francuskoj predstaviti hrvatska kultura, od likovne umjetnosti, kazališta i književnosti, pa sve do znanosti, turizma, gospodarstva, sporta i gastronomije

Prijemu za predstavnike medija, diplomatskog zbora, institucija i sponzora koji su sudjelovali u projektu, prethodio je susret hrvatske ministrice kulture Andree Zlatar Violić s francuskom ministricom kulture Aurelie Filippetti

Na sastanku se razgovaralo o nekoliko konkretnih suradnji, rekla je ministrica Zlatar Violić za Hinu, izdvojivši potpisivanje ugovora o filmskim koprodukcijama te predstavljanje Hrvatske u Marseilleu, gradu koji će iduće godine biti Europska prijestolnica kulture.

I Hrvatska ulazi u proces kandidature za tu prestižnu titulu za koju je Hrvatska, s nekim od gradova koji će biti izabran na nacionalnom javnom natječaju, predviđena u 2020. godini. Ministrice su razgovarale i o glavnim izazovima kulturne politike, autorskim pravima, odnosu interneta i umjetnosti te daljnjoj potrebi čuvanja kulturnog proizvoda, knjige i filma.

'Francuska je jedina zemlja gdje je gledanost domaćih filmova veća od gledanosti inozemnih filmova, pa bismo i tu mogli ponešto naučiti', ustvrdila je Zlatar.

Jedna od tema bila je i potreba najnižih stopa PDV-a za knjigu, modeli njezine distribucije te način na koji treba poticati na čitanje u vrijeme kada se, ocijenila je Zlatar, čini da knjiga gubi svoj status i publiku.

Razgovarale smo i o tome kako se približiti mladim generacijama i educirati ih da budu potrošači umjetnosti, kako kultura ne bi bila samo za elite, već kako bi kroz digitalne tehnologije bila dostupna i mladim generacijama, napomenula je Zlatar.

Nakon susreta održao se prijem na kojemu se, uz hrvatsku i francusku ministricu, nazočnima uvodno obratio i predsjednik Francuskog instituta Xavier Darcos. Festival je neslužbeno počeo sudjelovanjem hrvatskih dizajnera na Pariškom dizajnerskom tjednu, na izložbi hrvatskog dizajna, namještaja i predmeta za svakodnevnu upotrebu.

Niz od šezdeset programa sutra nastavlja izložba Mladena Stilinovića u Galeriji GB Agency, a osim sudjelovanja hrvatskih likovnih, kazališnih umjetnika i književnika na francuskim festivalima, priredit će se niz samostalnih izložaba, koncerata, hrvatskih filmskih večeri.

Među ostalim, tu su izložba skulptura Ivana Meštrovića u Muzeju Rodin, izložba četrdesetak remek-djela srednjovjekovne umjetnosti iz hrvatskih riznica u Muzeju Cluny, Apoksiomen će se postaviti u Louvreu, izložba o hrvatskoj glagoljici u Palais de Tau, a suvremeni umjetnici izlažu u Palais de Tokyo.

Predstavit će se i hrvatski strip autori, karikaturisti, hrvatska klasična glazba svirat će na Radio France, a održat će se i ciklus performansa suvremenih hrvatskih umjetnika.

Održat će se i okrugli stol hrvatskih i francuskih književnika i filozofa, u školama će se organizirati školski sat o Hrvatskoj, na Sorbonni predavanja francuskih i hrvatskih profesora, a u planu su još gospodarski susreti, prijateljska vaterpolo utakmica i gastronomske večeri.