PROBUĐENA LJEPOTICA

Smiju li dvije princeze završiti u braku?

12.09.2012 u 08:00

Bionic
Reading

Performans u ukrajinskom muzeju koji je uključivao uspavane volonterke i posjetitelje koji su ih bili spremni poljubiti, dobio je neočekivani obrat i potakao novi val rasprava o samom cilju izložbe

Kanadsko-ukrajinski umjetnik Taras Polataik pozvao je volonterke da nekoliko sati dnevno odspavaju na uzdignutom krevetu izloženom u centralnoj galeriji Nacionalnog umjetničkog muzeja Ukrajine, poput uspavane princeze iz bajke, koja čeka poljubac princa (u ovom slučaju, posjetitelja izložbe) da je probudi iz stogodišnje čarolije. Polataik je umjetnički čin definirao ugovorom o vjenčanju: ako volonterka u ulozi uspavane ljepotice tijekom poljupca otvori oči, ugovorom je obvezana stupiti u brak s princem, odnosno posjetiteljem.

U ugovoru koji su potpisale volonterke i posjetitelji stoji: 'Ako poljubim Uspavanu ljepoticu i ona otvori oči, suglasan sam se da ću se njome oženiti.'

Nametnulo se pitanje koji bi posjetitelj imao dovoljno hrabrosti poljubiti ljepoticu i kako bi se performerice osjećale pri otvaranju očiju nakon zavodljivog poljupca.

Klasični arhaični zaplet na kraju je imao neočekivani obrat; 5. rujna, prva uspavana ljepotica koja se probudila iz sna zatekla je umjesto princa, princezu. Istospolni poljubac zabilježen je i objavljen na Polataikovojstranici na Facebooku.

Budući da ukrajinski zakoni ne dozvoljavaju lezbijske brakove, dvije sudionice lažne bajke morat će svoju avanturu ozakoniti u nekoj drugoj zemlji. Umjetnik je napisao da je namjeravao potaknuti diskusiju o istospolnim brakovima u svojoj zemlji, a na princezama ostaje da provjere hoće li živjeti sretno do kraja.