Kulturmiks 'POLICIJSKO DVORIŠTE'

Nadzorne kamere glavna tema Kipkeove izložbe

  • Autor: N. K.
  • 18.9.2012 12:00:11
  • 11.9.2012 9:23:03

'Policijsko dvorište' naziv je multimedijalne samostalne izložbe uglednog hrvatskog likovnog umjetnika Željka Kipkea (1957) koja, otvorenjem 12. rujna, počinje jesensku sezonu u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu

Kipkeov novi projekt sastoji se četiri cjeline s 40-ak izložaka: slika na platnu, filmova, fotoserija i objekata koji će ga, iako je svoju karijeru izgradio već 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća, predstaviti kao jednog od najaktualnijih umjetnika na domaćoj suvremenoj umjetničkoj sceni. Premda se pretežno smatra slikarom i filmskim redateljem, njegov rad obuhvaća interes za različite medije i različite dimenzije stvarnosti, odnosno, konstrukcije te stvarnosti. Ono što je u fokusu umjetnikova recentnog interesa su nadzorne kamere i društvo koje obilježava taj nadzor, a u svojoj novoj izložbi Kipke nam osviještava da smo i u takozvanom javnom prostoru pod stalnom prismotrom. 

U centralnom prostoru paviljona suočeni smo s manipulativnošću medija i odnosom političkih državnika, Tita i Staljina, prema filmu, najmoćnijema mediju 20. stoljeća koji su spomenuti lideri vrlo učinkovito koristili za instrumentaliziranje vlastitih ideoloških potreba.

Zanimljivo je da su slike koje prikazuju Tita i Staljina okružene svojom svitom u gledalištu, okrenute naglavačke, a zovu se 'Boljšoj teatar' i 'Festival di Pola'. 

Uz te slike izložena su još tri ulja na platnu, od kojih izdvajamo horizontalno polegnutu sliku iz 2010. godine 'Predatori, filmofili i boca vina' koja također aludira na svijet politike i filma, a ispred koje je postavljen realni objekt, takozvani ready made, 'Gruzijsko vino', odnosno, boca vina s likom Staljina na etiketi. Centalni prostor izložbe ujedno je i jedini u kojem nema filmske projekcije. 

U istočnom i zapadnom krilu Umjetničkog paviljona Kipke nam predstavlja svoje nove filmove 'Nadzorna kamera' i 'Bulevar devet života' koji smo mogli vidjeti i na ovogodišnjoj izložbi T-HTnagrada@msu.hr u zagrebačkom MSU-u. Uz dokumentaciju pješačke rute u širem središtu Zagreba koju obilježavaju nadzorne kamere (objekt 'Zagrebačka ruta'), Kipke je realizirao i polusatni film 'Nadzorna kamera' u kojem je kamerom dokumentirao izgradnju zgrade nacionalne obavještajne službe, drugim riječima, 'nadzirao je izgradnju institucije za nadziranje'. U istom prostoru, ali na podu galerije postavljena je instalacija 'Šetnja pod nadzorom', a riječ je o podnoj grafici velikih dimenzija koja nam prostorno dočarava šetnju kroz nadzirani zagrebački okoliš.  

Umjetnikovu sklonost prema narativnom slikarstvu te neobičnom odnosu između riječi i pokretnih slika, tj. filma, najbolje reprezentira novi rad 'Bulevar devet života' koji se sastoji od serije od 13 ulja na platnu iz 2011. godine s izmišljenim lokacijama i kriminalističkom temom, a predstavljaju nacrt za film. Taj film nedavno je i realiziran, a može ga se također pogledati na izložbi.

Uz recentne radove u južnom krilu Umjetničkog paviljona predstavljen je 'Kratki vodič kroz sedamdesete i osamdesete', odnosno, kratki povijesni pregled i podsjetnik na Kipkeove procesualne radove. 

To je ujedno i pogled na sedamdesete godine prošlog stoljeća kada se formirala takozvana 'Nova umjetnička praksa' koja je promijenila percepciju umjetnosti i postavila norme za današnje vizualne umjetnike i suvremenu umjetnost. Taj povijesni pregled sastoji se od sedam filmova, odnosno, šest filmskih dokumentacija Kipkeovih performansa iz tog perioda ('Tonzura križa' iz 1984, 'Crni četverokut' iz 1983, 'Velika bijela spirala' iz 1982, 'Dozivanje kiše' iz 1982, 'Some girls' iz 1980. i 'Crno, crnje od crnog' iz 1983) kojima je pridružen film 'Nevidljive galerije' iz 2009. godine s temom povijesti i sudbine kultnih zagrebačkih izložbenih prostora iz toga vremena. Prostora koji su obilježili formiranje umjentičke scene, a danas više ne postoje, poput Galerije Poodrum, Galerije proširenih medija, salona Schira i drugih.

Osim filmova, povijesni dio izložbe zaokružuju fotoserije '36 koraka' i 'Unošenje i izbacivanje tekućine iz tijela' iz 1979. godine te tri slike-objekta iz 1977. godine: '10 puta nanesena boja i 10 puta ostrugana', '24 puta nanesena boja i 24 puta ostrugana' te '47 puta nanesena boja i 47 puta ostrugana'.

Izložba 'Policijsko dvorište' pokazuje Kipkeovo trajno zanimanje za nevidljive i prikrivene aspekte zbilje te njihove odraze i odjeke u svakodnevici, a poruka koju nam kroz svoje najnovije radove šalje, govori nam da je svijet u kojem živimo zapravo nadzirano globalno selo.  

213853,213844,213232,212798

Željko Kipke
izlagao je na mnogim izložbama kod nas i u inozemstvu, a među značajnije nastupe ubrajaju se Venecijanski bijenale 1993. godine, Bijenale u Kairu 1995. godine te sudjelovanje u velikom međunarodnom projektu 'Krv i Med', na poziv legendarnog kustosa Haralda Szeemanna, u bečkom Klosteneuburgu 2003.

Iste godine Kipke je bio selektor nacionalnog nastupa na Venecijanskom bijenalu kojeg je obilježilo nerazjašnjeno odustajanje Davida Maljkovića od nastupa na toj prestižnoj smotri. Osim kao slikar i filmski redtelj Kipke je u javnosti poznat i kao likovni kritičar te esejist, a njegovom spisateljskom umijeću posvećeno je i novo izdanje časopisa 'Fantom slobode' koji će krajem rujna imati promociju u Umjetničkom paviljonu i to za vrijeme njegove samostalne izložbe koja je otvorena do 14. listopada.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još