UMJETNOST RECIKLIRANJA

Pogledajte divovskog robota na pročelju HDLU-a

10.09.2012 u 11:03

Bionic
Reading

Skulptura od recikliranog drva, koju je na zgradi Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) izradio britanski umjetnički kolektiv Giant Robots predstavljena je u tom prostoru, gdje ostaje izložena do kraja godine

Kolektiv je poznat po divovskim skulpturama, velikim robotima ili bićima iz mašte, rađenim od isključivo recikliranog drva, odbačenoga drvnog materijala ili starog namještaja, a na zagrebačkoj skulpturi radilo je pet umjetnika.

Budući da je čitav projekt nastao u suradnji HDLU-a i Muzeja ulične umjetnosti, glavni cilj instalacije i projekta bio je potaknuti ljude da razmišljaju o individualnoj odgovornosti prema planetu Zemlji te pokazati da otpad može biti iskorišten na kreativan način i da se od otpada može stvoriti nešto što može imati uporabnu ili estetsku vrijednost, istaknula je organizatorica i kustosica Muzeja ulične umjetnosti (MUU) u Sigetu Ivana Vukšić.

'Također htjeli smo potaknuti raspravu o recikliranju te gdje je Hrvatska danas u svemu tome, budući da je ona jedan od posljednjih parkova prirode u Europi', dodala je.

Giant Robots počeo je s radom 2009. godine, a jezgru kolektiva čine tri redovna umjetnika te periferni tim s oko 10 umjetnika.

Na svojoj internetskoj stranici napominju kako je svaka skulptura napravljena kako bi se uklopila u prostor u koji je smještena, ali tako da je interaktivna s publikom.

Poznati po eko aktivizmu u umjetnosti, Giant Robots svoja su djela izlagali diljem Velike Britanije i SAD-a.

Zagrebačku skulpturu će na kraju godine otkloniti, a potrošeni materijal ponovno reciklirati.