tportal.hr

Zagreb
+10
Osijek
+8
Pula
+8
Rijeka
+12
Zadar
+11
Split
+10
Dubrovnik
+11

OD 7. DO 16. RUJNA

Vinkovačke jeseni spremaju najveće kolo na svijetu

Iz svih krajeva Hrvatske, od Dalmacije do Vukovara, u Vinkovce kreću autobusi s kulturno-umjetničkim društvima, plesačima, tamburašima i tradicijskim nošnjama na jednu od najznačajnijih priredbi folklorne tradicije u zemlji

Datum objave:
7.9.2012 17:23

Zadnja izmjena:
7.9.2012 18:50

Vezane teme

Na Vinkovačke jeseni doći će preko sto tisuća ljudi, ljubitelja folklora i zabave da bi pjevali i plesali po vinkovačkim ulicama s drvoredima kestena i lipa, uz Bosut, na nogometnom stadionu i pod šatorima. Uvertira počinje danas i trajat će tjedan dana sve do okupljanja u najvećem kolu na svijetu. Organizatori najavljuju da će na stadionu u tom kolu plesati tri i pol tisuće ljudi, što će po broju sudionika, svih u odabranim zavičajnim nošnjama, biti neviđena takva priredba.


'Poslat ćemo poruku zajedništva i slaganja, tradicije i kulture, a to je danas najvažnije kada se naša zemlja priprema za ulazak u Europsku uniju', rekla je Filipa Barun, asistentica za odnose s javnošću.

U gradu će nastati prilična gužva, s četiri puta više ljudi nego što je inače Vinkovčana. 'U svim glavnim ulicama zato smo postavili prikladne sadržaje gdje će se zabaviti s tamburaškim i plesačkim družinama', objašnjava Barun.

Od danas do srijede okupljanja će biti na Folklornim večerima, smotri preko 60 dječjih folklornih skupina i dječjem mimohodu ulicama, u četvrtak slijedi generalna proba za otvorenje i u petak otvorenje. U tom glavnom zabavno scenskom programu defilirat će djevojke s etno frizurama, Vinkovački šokački rodovi, mažoretkinje i neizostavna limena glazba.

U subotu se održava prvi dio državne smotre folklora, koja se nastavlja sutradan u nedjelju nakon svečanog mimohoda sudionika u kojem će se ponovno predstaviti 80 KUD-ova.

Za noćne sate organizatori su primijenili načelo 'za svakoga po nešto', stoga nastupaju Giuliano, Hladno pivo i klapa Intrade i na završnom humanitarnom koncertu Miroslav Škoro. Prihod od ulaznica, koje za odrasle stoje 10, a za djecu pet kuna, namijenjen je udrugama za pomoć osobama s invaliditetom Bubamara i Vjera i svjetlo.

Filipa Barun kaže da je sve sudionike nemoguće pobrojati. Tek okvirno, 80 društava u svečanom mimohodu, 60 na folklornim večerima i 60 dječjih skupina. Očito zato priređuju najveće kolo kako bi barem dio imali odjednom na oku i zabilježili kao rekord za buduće nastupe.

Prijenos manifestacije prvi puta moguće je pratiti i putem web stranice organizatora.

Sviđa ti se članak? Preporuči ga prijateljima!


Kultura Promo

tportal.hr

tportal

Vedrana Knežević

Književna kritika

  • Raskošna propast talijanske aristokracije

  • Čudesan podvig Stipe Božića

  • 'Jamerika' - raspršena verzija crtanog romana

  • Koja je uloga fotografa u ratnohuškačkoj propagandi?

  • Što znači stalno kroz život čitati jednu knjigu

  • Jergovićev obiteljski roman je književni događaj

  • Čega se sjećamo kada se sjećamo vlastite prošlosti

  • Jesen našeg vijeka

  • Od umješnosti do umjetnosti riječi

  • Vrtlarev roman koji nećete ispuštati iz ruku

Sve kritike

Važno: Rubrike, Sex files, cura i frajer dana i crna kronika mogu sadržavati sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina. Osobama mlađim od 18 godina se savjetuje posjet ovim rubrikama jedino i samo uz nadzor punoljetne osobe.
Tportal je član Hrvatskog vijeća za medije. HVZM je samoregulatorno tijelo koje prati i sankcionira kršenja novinarske etike.
Saznajte više na http://www.hvzm.hr/
vijece@hvzm.hr