POP ART RASPRODAJA

Zaklada Andyja Warhola prodaje svoju zbirku

06.09.2012 u 16:05

Bionic
Reading

Zaklada poznatog američkog pop-art umjetnika Andyja Warhola u New Yorku odlučila je prodati svoju zbirku umjetnikove ostavštine putem niza dražbi u organizaciji aukcijske kuće Christie's, na kojima će se naći niz predmeta koji će biti prvi puta predstavljeni javnosti

Christie's će tijekom idućih nekoliko godina održati niz dražbi, privatnih prodaja i online događanja, te tako učiniti Warholova djela i ostavštinu dostupnima ljudima koji to nikada ranije nisu mogli 'niti sanjati', kazao je izvršni direktor te kuće Steven Murphy.

Tako prikupljena sredstva zaklada Andy Warhol Foundation for the Visual Arts upotrijebit će za veća ulaganja u podupiranje vizualnih umjetnosti što je, kako je istaknuto, i bio Warholov temeljni cilj kada ju je osnovao, a povećat će se i donacije muzejima.

U zbirci zaklade nalaze se predmeti od grafika do fotografija, neki od kojih će biti prvi puta predstavljeni javnosti.

Među djelima koja će biti ponuđena naći će se i sitotisak 'Marlon' iz 1966., jedan od najpoznatijih Warholovih holivudskih portreta temeljen na promidžbenoj fotografiji glumca Marlona Branda u kožnoj jakni pokraj motora iz filma 'Divljak' iz 1953. U Christie'su očekuju da bi mogao postići cijenu od 20 milijuna dolara (15,8 milijuna eura).

'Kao i njegovi portreti Elvisa Presleya, Warholov prikaz Marlona Branda odiše sirovom seksualnošću i intenzivnom snagom kakva se rijetko nalazi u njegovu radu', kaže Brett Gorvy iz Christie'sa. 'Marlon' će biti ponuđen na dražbi poslijeratne i suvremene umjetnosti u newyorškom sjedištu Christie'sa 14. studenoga.

Warholov sitotisak 'Green Car Crash (Green Burning Car I)' prodan je 2007. za 71,7 milijuna dolara. Zvijezda jedne dražbe u svibnju 2011. bio je umjetnikov autoportret na četiri platna, prodan za 38,4 milijuna dolara, a njegov 'Double Marlon', još jedno djelo iz 1966. inspirirano slavnim glumcem, prodan je 2008. za 32,5 milijuna dolara.

Prije četiri mjeseca Warholov prikaz Elvisa prodan je u Sotheby'su za 37 milijuna dolara.