NOVA POP IKONA

Uništeni Isus 'uskrsnuo' na internetu

28.08.2012 u 10:02

Bionic
Reading

Uništena slika Isusa Krista, koju je 'restaurirala' dobronamjerna 80-godišnjakinja, svakim danom dobiva nove reference u obliku viralnih parodija

Cecilia Gimenez, 80-godišnja Španjolka, proslavila se svojim neuspješnim pokušajem restauracije slike Isusa Krista u crkvi u mjestu Borja blizu Zaragoze. Freska je djelo Eliasa Garcije Martineza i naslikana je 1800. Iako nije imala veliku novčanu, za stanovnike mjestašca predstavljala je prije svega sentimentalnu vrijednost. Dobronamjerna starica nije htjela prepustiti crkvena djela propasti i zaboravu te se samoinicijativno i entuzijastično bacila na njihovo obnavljanje. Naravno, bez prethodnog kontaktiranja s mjesnim vlastima, bez dozvole, ali i bez potrebnog znanja.

Uskoro je cijela restauracija izmakla kontroli pa su mještani imali prilike vidjeti neprepoznatljiv lik na mjestu stare freske. Šokirani župnik odmah je Ceciliji zabranio pristup, ali šteta je već bila počinjena. No uskoro se dogodio obrat u maniri holivudskog sitcoma.

Upropašteni Isus, možda zahvaljujući ukočenim snobovima koji su se prvo vrijeme zgražavali nad uništenjem 'vrijednog' umjetničkog djela, poprimio je novi vid popularnosti. Svijet su ubrzo preplavile ironične internetske parodije pa je freska postala pravi viralni hit: meme i animirani gifovi slike svakim danom sve su inventivniji.

Imitatori uzimaju restauriranu sliku kao predložak i zatim je ubacuju u remek-djela slikarstva, ali i na omotnice indie pop albuma (benda Neutal Milk Hotel), u brojne filmske scene ('E.T.', 'Isijavanje', 'Slobodan dan Ferisa Buellera'); zamijenio je sve okupljene na Posljednjoj večeri, pojavio se kao Mona Lisa bez zagonetnog osmijeha te je ovih dana neizostavno vezan za brojne slikovne reference u pop kulturi.

Španjolski župnik, na početku ogorčen zbog djela 80-godišnje restauratorice, vrlo brzo je promijenio stav jer mala crkva iz 16. stoljeća ovih dana bilježi rekordan broj turističkih posjeta. Ljudi iz cijelog svijeta okupljaju se da bi se slikali s 'osramoćenim Isusom'.

Jedina osoba koja nije pretjerano profitirala u cijeloj priči je Cecilia Gimenez. Zbog medijske opsade, bakica je završila u krevetu, izgubljena u napadima panike. Jučer je na španjolskoj televiziji nastojala objasniti da rad na slici 'Ecce Homo' nije obavljala u tajnosti:

'Župnik je znao da radim i svi koji su ušli u crkvu, mogli su vidjeti da slikam', kazala je. Čini se da ju gradsko vijeće planira tužiti zbog 'potpunog uništenja slike', koje je u medijima prozvano 'najgorom restauracijom u povijesti'.