BAJKA U MUZEJU

Probudite li uspavanu ljepoticu, morate se njome oženiti

28.08.2012 u 06:00

Bionic
Reading

Oduvijek ste sanjali o bajkovitom susretu s princom koji će vas iz sna probuditi poljupcem i nakon toga ćete se zaljubiti i živjeti sretno do kraja svojih, uz malo sreće, dugih života? Upravo je takav scenarij ponudila izložba nazvana 'Uspavana ljepotica' posjetiteljima muzeja koji su u potrazi za onom pravom

U centralnoj galeriji Nacionalnog umjetničkog muzeja Ukrajine otvorena je nesvakidašnja izložba Tarasa Polataika inspirirana legendarnom pričom 'Uspavana ljepotica' francuskog pisca Charlesa Perraulta.

Kanadsko-ukrajinski umjetnik pozvao je volonterke da nekoliko sati dnevno odspavaju na uzdignutom krevetu izloženom u galeriji, poput uspavane princeze iz bajke, začarane na 100 godina sna.

Iz tog će ih sna probuditi tek poljubac princa, njihove prave ljubavi, odnosno u ovom slučaju zainteresiranog posjetitelja.

No, Polataiko je bajku odveo i korak dalje te se ugovorom odlučio pobrinuti da njegovi princ i princeza zaista i ostanu zajedno do kraja života ili barem dok iz razvod ne rastavi.

Naime, ukoliko volonterka u ulozi uspavane ljepotice tijekom poljupca otvori oči, ugovorom je obvezana stupiti u brak s princom, odnosno posjetiteljem.

U ugovoru koji su prije izložbe posjetitelji potpisali posjetitelji su potpisali: 'Poljubim li Uspavanu ljepoticu i ona otvori oči, suglasan sam se da ću se njome oženiti', a na isto su se obvezale i sve angažirane volonterke.

Na taj je način, objašnjava Polataiko, postignuta napetost, kombinacija zavodljivosti, straha i iščekivanja.

Posjetitelj u ulozi princa mora se odvažiti na poljubac, a uspavana ljepotica odlučiti je li došao taj sudbonosni trenutak.

Bajkovita izložba zbog spornog je ugovora umalo doživjela nesretan kraj. Iz ukrajinskog Ministarstva kulture stiglo je upozorenje da će izložba morati biti zatvorena, no spor je riješen nakon što je Polataiko internetom proširio vijest o pokušaju cenzure te potom ishodio sastanak ravnatelja muzeja i predstavnika ministarstva.

Izložba 'Uspavana ljepotica' trajat će sve do 9. rujna.