NJEMAČKO OTKRIĆE

Pronađena najstarija skulptura golog ženskog tijela

14.05.2009 u 08:51

Bionic
Reading

Kipić star oko 35.000 godina, otkriven u Njemačkoj, najstariji je prikaz ženskog tijela i redefinira podrijetlo figurativne umjetnosti, izvješćuje u srijedu britanski časopis Nature u svom članku o pronalasku još jedne 'venere'

Šest dijelova te skulpture izrezbarene u bjelokosti mamuta iskopano je između 8. i 15. rujna 2008. u Hohle Felsu, na 20 metara od ulaza u spilju u gorju u Švapskoj Juri.

Sastavljeni, ti dijelovi otkrivaju žensko tijelo bujnih grudi i širokih bokova. Stražnjica i genitalije neproporcionalno su veliki i izrađeni do u detalje.

'Izraziti seksualni atributi navode nas na razmišljanje da se radi o direktnom ili indirektnom prikazu plodnosti', rekao je Nicholas Conard s Instituta za prethistoriju i povijest i arheologiju srednjeg vijeka u Tuebingenu.

'Nova figura iz Hohle Felsa radikalno mijenja našu predodžbu o podrijetlu umjetnosti paleolitika', kazao je Conard, dodajući da su prije tog otkrića u nalazima iz tog područja dominirale figure životinja i teriantropske slike (poput ljudi-životinja iz drevnog Egipta).

Dosadašnje 'venere' stare su između 22.000 i 29.000 godina.