PULSKA GRUPA U VENECIJI

Hrvatska predstavlja svoju arhitekturu i aktivizam

25.08.2012 u 08:00

Bionic
Reading

Članovi Pulske grupe, koja će ove godine predstavljati Hrvatsku na 13. međunarodnoj izložbi arhitekture Venecijanskom bijenalu, već su nekoliko dana u Italiji gdje obavljaju posljednje pripreme za otvaranje hrvatskog paviljona u ponedjeljak

U Veneciji počinje 13. međunarodna izložba arhitekture, ovoga puta posvećena temi 'Common ground', odnosno 'Zajednička osnova'. Zadao ju je svjetski poznati arhitekt David Chipperfield, izbornik Bijenala.

Hrvatski predstavnici, ove godine prvi put odabrani putem javnog natječaja, u Italiji već nekoliko dana postavljaju zanimljiv projekt pod nazivom 'Neposredna demokracija zahtijeva neposredni prostor'. Pripreme za otvaranje hrvatskog paviljona u Arsenalu mogu se pratiti na internetskim stranicama, a prema jednom od posljednjih izvješća Pulske grupe, paviljon je gotovo spreman za otvaranje.

Članovi Pulske grupesu Ivana Debeljuh, Vjekoslav Gašparović, Edna i Emil Jurcan, Ida Križaj, Iva Marčetić, Jerolim Mladinov, Marko Perčić, Sara Perović i Helena Sterpin

Ovogodišnji rad na zadanu temu, zajednička osnova, odgovorio je uočavanjem sve glasnijih protesta ljudi nezadovoljnih kapitalizmom, kada prostori grada postaju poprišta sukoba, gdje je zahtjev za neposrednom demokracijom postavljen u prvi plan.

Pitajući se kako arhitekti mogu poslužiti kao kotačić koji će sudjelovati u promjeni, Pulska grupa će u paviljonu prezentirati svoj rad često prožet aktivizmom te fotografije i videomaterijale konkretnih prosvjeda.

U tom je smislu zanimljiv videorad Igora Bezinovića i Hrvoslave Brkušić koji će svijetu pokazati borbu za Varšavsku i akciju Pravo na grad.

Slike i ritam protesta koji će ispuniti paviljon stvorit će kontekst u kojem arhitektura djeluje danas, dok će, krećući se kroz projekcijske površine, posjetitelj biti suočen s informacijama i zahtjevima samih protagonista videorada. Sliku akcije upotpunit će projekcije performansa Siniše Labrovića na samim lokacijama sukoba, te fotografije Borisa Cvjetanovića

U Veneciji će biti predstavljena i 'Sastavljena mašina otpora', svojevrsni imaginarni grad nastao spajanjem mapa gradova gdje se sukobi odvijaju. Na taj je način izbjegnuta njihova stvarna geografska udaljenost te stvoren imaginarni teritorij borbe – mašina otpora.

Zahtjevi različitih inicijativa prevedeni su u arhitektonski jezik pomoću maketa koje predstavljaju tri prostorna uređaja, od kojih prvi istražuje drugačiji oblik upravljanja gradom, drugi slobodne tokove vrijednosti u gradu, a treći moguće konstituiranje institucija neophodnih za život u gradu.

Otvorenje hrvatskog paviljona održat će se 27. kolovoza u 18 sati. Međunarodna izložba arhitekture u Veneciji trajat će sve do 25. studenog.