UMJETNIČKA AKCIJA

Lipovčevi Biciklisti provozali Splitom

21.08.2012 u 11:51

Bionic
Reading

Obitelj preminulog Vaska Lipovca nastavlja s umjetničkim akcijama u Splitu koje su podsjetnik na opus velikog umjetnika. Na jedan dan u Vukovarskoj ulici izložili su monumentalnu skupnu skulpturu 'Biciklisti'

Umjetnička akcija i jednodnevno izlaganje možda najpoznatijeg Lipovčevog djela koje je puno više od skulpture, na određeni način predstavlja apel javnosti da se primjerenije tretira njegova likovna ostavština. Isto tako, riječ je o umjetničkom performansu koji dodatno reinterpretira skupnu skulpturu i na novi način je uvodi je javni prostor, najprometniju splitsku ulicu.

Kipar i slikar Vasko Lipovac, autor velikog broja javnih spomenika, uvijek je u svom likovnom radu imao u vidu otvorenu komunikaciju i odnos s publikom i javnim prostorom.

Umjetničku akciju su realizirali članovi obitelji te mladi redatelj Ivan Plazibat. Uz skulpturu izložili su i fotografije 'Biciklista'.

U ponedjeljak su biciklisti obišli lokacije u Splitu na kojima je Lipovac realizirao javne spomenike ili je to tek planirao. Na fotografijama su navedene i lokacije na kojima su bili izloženi njegovi radovi, ali su uništeni ili su nestali, kao primjerice reljefi u hotelima Jadran i Marjan, te u splitskom pothodniku.

To je dodatno problematiziralo odnos Splita prema Vasku Lipovcu. Obitelj ne želi jadikovati zbog neadekvatnog tretmana opusa Vaska Lipovca, već nastavlja s akcijama koje su logičan nastavak njegovog likovnog djelovanja. Prošlogodišnja akcija postavljanja 'Plavog stabla' kraj ateljea u Vukovarskoj ulici naišla je na golem interes javnosti.

Jučerašnje postavljanje skulpture 'Biciklisti' privuklo je brojne građane, a program je bio upotpunjen i glazbom.

Članovi obitelji naglasili su da su se namučili organizacijom i postavkom projekta po izuzetno vrućem vremenu, ali pozitivne reakcije likovne publike su im poticaj i nagrada. Najavljuju nastavak sličnih akcija, a u rujnu će biti predstavljena i likovna monografija 'Sport' koja je kruna projekta predstavljanja sportskog opusa autora.

Tonko Maroević naglasio je da je Vaskovim skulpturama mjesto među ljudima te podsjetio na brojne nerealizirane javne spomenike koje je Lipovac pokrenuo ili predložio, ali nisu dočekali svoju realizaciju. 'Biciklisti' će se nakon kratkog ukazanja opet vratiti u skladište do neke nove, slične prigode.