KOMPENZACIJA ŠTETE

Hoće li Bandić zbog Horvatinčića SPC-u dati kino Europa?

17.08.2012 u 14:17

Bionic
Reading

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić namjerava vlasništvo nad kinom Europa prepisati Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Hrvatskoj, odnosno Mitropoliji zagrebačko-ljubljanskoj, informacija je koju je prenio portal H-Alter, a poziva se na dobro upućen izvor, makar nema potvrde ni demantija vijesti iz Grada Zagreba

Bandić je svoju nakanu izrekao u krugu najbližih suradnika i zapravo se tek priprema za prijenos vlasništva. Ali očito mu se učinilo da bi upravo najpoznatiji i najvredniji zagrebački kinematograf bio idealnim objektom za transakciju koja postaje sve izvjesnija. SPC u međuvremenu čeka pravomoćnu sudsku odluku za kompenzaciju štete pričinjene mu dodjeljivanjem nekadašnjeg kina Zagreb na Preradovićevom trgu - a na koje ta vjerska institucija odavno polaže pravo - građevinskom poduzetniku Tomislavu Horvatinčiću, piše H-Alter.

O cijeloj priči se očitovao Boris T. Matić, direktor Zagreb film festivala, ugovornog korisnika Europe. Povrh svega, on je inicirao akciju s epilogom javnoga gradskog otkupa tog jedinstvenog prostora, što je urodilo i razvojem mreže art-kina u Hrvatskoj. 'Ne znam je li vijest istinita, a ZFF ima ugovor o najmu za idućih sedam godina, dok o vlasništvu ne odlučujemo. No kad su posrijedi crkva i kino općenito, ne mogu a da se ne sjetim tragične sudbine zagrebačke Kinoteke jednom kad je pala u ruke kleru', rekao je Matić.