DJELO DVANAESTOGODIŠNJEG MAJSTORA

Prva Michelangelova slika u teksaškom muzeju

13.05.2009 u 12:32

Bionic
Reading

Muzej Kimbell uskoro će postati jedini američki muzej koji izlaže Michelangela jer je otkupio njegovo najstarije poznato djelo, rijetko blago što je više od stoljeća bilo skriveno i zaboravljeno

Muzej ne želi odati koliko je platio 'Muke Svetog Antuna', ulje i temperu na drvetu iz 15. stoljeća. Slika prikazuje rogate i krilate demone s krljuštima kako skidaju sveca s nebesa.

Stručnjaci vjeruju da je Michelangelo djelo naslikao sa samo 12 ili 13 godina, kada je započelo njegovo umjetničko školovanje u ateljeu slikara Girlandama. Postoje samo četiri takva njegova djela. Dva se nalaze u londonskoj Nacionalnoj galeriji, a jedno u galeriji Uffizi u Firenci.

Većina ostalih Michelangelovih slika su freske, slavni prizori sa stropa i zidova rimske Sikstinske kapele.

'Ovo je jedno od najvećih otkrića u povijesti slikarstva', kaže Eric M. Lee, direktor muzeja iz Fort Wortha: 'Naši dokazi ne mogu biti uvjerljiviji. Kao da je riječ o detektivskoj priči u kojoj sudjeluje jedan od najvećih slikara svih vremena.'

Slika je bila izložena 1874. u Parizu, ali pojavile su se sumnje u autentičnost. Kad ju je otkupila jedna londonska obitelj, slika nije više izlagana i umjetnički ju je svijet uglavnom zaboravio, kaže Lee.

Prošlo ljeto kupio ju je trgovac umjetninama za gotovo dva milijuna dolara i odnio u njujorški muzej Metropolitan, gdje je slika očišćena, pregledana rendgenskom i infracrvenom tehnologijom i stručnjaci su zaključili da je ne samo Michelangelova, nego i da je riječ o umjetnikovu najstarijem radu.