PREDSTAVLJEN PROGRAM BEJAHADA

Zrela manifestacija koja slavi svoj Bar Mitzvah

11.08.2012 u 17:27

Bionic
Reading

'Bejahad je izraz kulturnog stvaralaštva Židova, ali i most zajedništva s drugim zajednicama'

Židovska kulturna scena Bejahad, što u prijevodu s hebrejskog znači zajedno, visokovrijednim kulturnim programima predstavit će se po prvi put i u najvećem istarskom gradu. Naime, od 26. kolovoza do 1. rujna u Puli se održava trinaesto izdanje manifestacije, čijih čak sedam projekata ulazi u program ovogodišnjeg Pulskog ljeta

Program manifestacije danas su na konferenciji za medije u novoobnovljenom hotelu Park Plaza Histria najavili direktor Bejahada dr. Vladimir Šalamon, voditelj odnosa s javnošću Židovske kulturne scene Drago Pilsel te ravnateljica Muzeja suvremene umjetnosti Istre Gorka Ostojić Cvajner, književnik Predrag Matvejević i direktorica Turističke zajednice Grada Pule Sanja Cinkopan Korotaj

'Bejahad, što na židovskom znači zajedno, uključuje i prijatelje drugih vjera i kultura te se snaga tog zajedništva vidi u svakoj stavci programa', kazao je Drago Pilsel, istaknuvši da su u duhu manifestacije 'Kulturom do zajedništva' programi otvoreni za sve građane i posjetitelje Pule.

'U Hrvatskoj smo Bejahad organizirali u Supetru, Hvaru i Opatiji, a ove se godine prvi put nalazimo u Puli. Sada je to zrela manifestacija koja slavi svoj Bar Mitzva. U proteklih 12 godina imali smo veliki broj programa s kojima smo htjeli ojačati židovski kulturni identitet. Valja naglasiti i da mi nemamo samo taj identitet, već i identitet svih onih mjesta gdje živimo i radimo', kazao direktor Bejahada dr. Šalomon. Istaknuo je da Bejahad okuplja volontere, entuzijaste, a osnovan je 2000. godine. Projekt je dva puta dobio financijsku potporu UNESCO-a, čemu se nadaju i ove godine. Kako je naglasio, intencija Bejahada, koji danas okuplja između 250 i 300 članova, jest da na obali Jadrana spaja kulturne manifestacije, članove i prijatelje zajednice. Dr. Šalomon se osvrnuo i na malobrojnost židovske zajednice u državama nastalim raspadom bivše Jugoslavije, napomenuvši kako broji oko šest tisuća Židova.

'Provincijalizam je alternativa dijalogu među kulturama i u tom smjeru ne treba ići', kazao je Predrag Matvejević, istaknuvši kako smatra da je Bejahad ne samo izraz kulturnoga stvaralaštva Židova regije i dijaspore, kao i njihovih prijatelja, nego i most zajedništva s drugim zajednicama te važan dio hrvatske kulturne i turističke zajednice.

Svečanost otvorenja je 26. kolovoza u 19 sati u hotelu Park Plaza Histria, a bit će prisutan i David Albahari kojemu je pripala čast službeno otvoriti manifestaciju. Predstavljanje knjige 'Normalizacija Balkana', održat će se 27. kolovoza u 18 sati, a
koncert Amire Medunjanin Sevdah - bosanski bluz' u 22.30 sati. Predstavljanje projekata iz zajednica ex Jugoslavije na rasporedu su 28. i 29. kolovoza. Također, koncert violinistice Alene Beave održat će se 28. kolovoza u 21.30 sati u Domu hrvatskih branitelja, dok će 29. kolovoza u 21.30 sati Radojka Šverko, uz pratnju Vladimira Babina, izvoditi šansone Alfija Kabilja.

Izložbom svjetskog dizajnera Dana Reisingera iz Tel Aviva, koja će biti otvorena u Studiju MSUI-a u 11.30 sati 30. kolovoza, obilježit će se Dan Izraela. Ovogodišnji Bejahad zaključuju Timna Brauer i Elias Meiri band, čiji koncert je predviđen 1. rujna u 22 sata na pulskom Forumu.