tportal.hr

Zagreb
+13
Osijek
+12
Pula
+10
Rijeka
+16
Zadar
+12
Split
+11
Dubrovnik
+10

NIŠTA ISPOD VSS

Maribor nudi usluge 'intelektualnih prostitutki'

Do kraja kolovoza posjetitelji Maribora koji ove godine zajedno s portugalskim Guimaresom nosi titulu europske prijestolnice kulture mogu koristiti usluge "intelektualnih prostitutki", a riječ je o uličnom performansu kojim autori upozoravaju na problem nezaposlenosti među mladima.

Datum objave:
30.7.2012 13:19

Zadnja izmjena:
30.7.2012 13:31

U Poštanskoj ulici koja je za te potrebe proglašena ulicom "crvenih svjetiljki" svake subote i nedjelje od 21 sat do ponoći usluge "intelektualne prostitucije" nudi pet mladih žena i jedan muškarac, svi sa završenom visokoškolskom naobrazbom, a neki i sa magistarskim i doktorskim titulama.

"Intelektualna opskrba" klijenata obavlja se u nekoliko umjetnički prerađenih kabina kojima su se skijaši nekoć vozili na mariborsko Pohorje, a cijena je 15 eura za razgovor na slovenskom i 30 za razgovor na njemačkom ili nekom drugom od europskih jezika.

Autor performansa Zoran Srdič Janežič izjavio je da je ideju dobio iz jednog filma Woodyja Allena u kojemu se filmski lik tuži da njegov odnos sa ženom ne funkcionira kako treba jer s njom ne može razgovarati o poeziji T.S Elliota i Ezre Pounda, pa su mu potrebni kratkotrajni vanbračni odnosi s kakvom intelektualkom koje je spreman platiti.

"Tražio sam ideju koja bi bila i dovoljno društveno kritična", izjavio je autor za televizijsku postaju POP-TV, pojašnjavajući početak svoje suradnje s projektom Maribor - europska prijestolnica kulture, kojim upozorava na rastuću nezaposlenost među mladima u vrijeme krize, osobito za one koji su završili humanističke ili društvene studije.

"Diplomirala sam na studiju kulture i filozofije i magistrica sam znanosti, a ne mogu dobiti posao, pa ovaj mjesec moram raditi na poslovima čišćenja povrća u jednoj prehrambenoj tvrtci", rekla je za POP-TV Miša Gams, jedna od "intelektualnih prostitutki".

S njima se osim o filozofiji može razgovarati o njemačkoj literaturi, filmskoj kritici, psihoanalizi i drugim područjima za koje smatraju da su zbog ekonomske krize društveno degradirana, kao i položaj mladih i njihova znanja općenito.

Sviđa ti se članak? Preporuči ga prijateljima!


Kultura Promo

tportal.hr

tportal

Vedrana Knežević

Književna kritika

  • Raskošna propast talijanske aristokracije

  • Čudesan podvig Stipe Božića

  • 'Jamerika' - raspršena verzija crtanog romana

  • Koja je uloga fotografa u ratnohuškačkoj propagandi?

  • Što znači stalno kroz život čitati jednu knjigu

  • Jergovićev obiteljski roman je književni događaj

  • Čega se sjećamo kada se sjećamo vlastite prošlosti

  • Jesen našeg vijeka

  • Od umješnosti do umjetnosti riječi

  • Vrtlarev roman koji nećete ispuštati iz ruku

Sve kritike

Važno: Rubrike, Sex files, cura i frajer dana i crna kronika mogu sadržavati sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina. Osobama mlađim od 18 godina se savjetuje posjet ovim rubrikama jedino i samo uz nadzor punoljetne osobe.
Tportal je član Hrvatskog vijeća za medije. HVZM je samoregulatorno tijelo koje prati i sankcionira kršenja novinarske etike.
Saznajte više na http://www.hvzm.hr/
vijece@hvzm.hr