OLIMPIJSKO ČIŠĆENJE

Banksy i nepodobni grafiteri na udaru policije

27.07.2012 u 12:24

Bionic
Reading

Iako je za mnoge ljubitelje ulične umjetnosti London omiljeno odredište, čelnici tog grada ususret Olimpijskim igrama silom su se trudili očistiti svoje zidove, a premazivanje bojom prijeti i svjetski poznatom Banksyju

Tijekom dugotrajnih i temeljitih priprema za Olimpijske igre koje se danas svečano otvaraju u Londonu, taj je grad doživio brojne transformacije. Niknula su brojna nova i zanimljiva arhitektonskih zdanja, a facelifting su doživjela pročelja mnogih starih građevina.

Ipak, u nastojanju da svoj grad prezentiraju u što boljem svjetlu čelnici Londona poduzeli su i neke neočekivano radikalne poteze.

Neprijateljem broj jedan po pitanju vizualnog identiteta grada postali su ulični umjetnici. Iako je za ljubitelje 'street arta' London jedno od svjetskih središta, brojni su radovi premazani, a na ulicama su postavljeni i znakovi zabrane.

Svoj doprinos atmosferi ususret Olimpijskim igrama dao je i svjetski poznati ulični umjetnik Banksy. Jedan od njegova nova dva rada prikazuje skakača s motkom, a drugi bacača koplja koji baca raketu. Unatoč tome što je Banksyjevo ime samo po sebi mamac za turiste, oba bi rada mogla biti prekrivena bojom, piše Guardian.

O radikalnim mjerama koje londonski plavci provode posljednjih dana svjedoči slučaj grafitera Darrena Cullena.

Cullen, inače crtač angažiran u reklamnim videima Adidasa, jednog od vodećih sponzora Igara, čija tvrtka posluje bojom i sprejevima, dobio je zabranu prilaska Olimpijskom centru unutar milje iako nikada u prošlosti nije uhićen zbog grafitiranja.

Postupci vlasti odjeknuli su internetskim forumima crtača, među kojima su neki pozivali na tematske olimpijske crtačke akcije. Hoće li se rat londonske policije i grafitera narednih dana razbuktati, saznat ćemo uskoro.

192087,174172,165509,139033