tportal.hr

Zagreb
+14
Osijek
+16
Pula
+17
Rijeka
+18
Zadar
+15
Split
+18
Dubrovnik
+20

SAMOSTALNA IZLOŽBA

Fokus grupa istražuje narative spota 'Bili cvitak'

U Studiju Golo Brdo, u Rovinjskom Selu, u subotu, 28. srpnja, s početkom u 20.30 sati otvara se samostalna izložba Fokus grupe (Iva Kovač i Elvis Krstulović)

Datum objave:
26.7.2012 17:38

Zadnja izmjena:
26.7.2012 18:34

Videospot za pop skladbu 'Bili Cvitak' Jure Stublića jedan je od najprikazivanijih popularno patriotskih TV sadržaja koji su obilježili devedesete godine. Narativ pjesme, a osobito spota, možda u najčišćem obliku odgovora dominantnoj paradigmi rodnih uloga ratnog razdoblja, ali razrađuje i seksualizirani patriotski diskurs o domovini.

Videorad 'Bili cvitak' predstavlja početak rada s patriotskim pop videosadržajima, te je dio šireg umjetničkog istraživanja odnosa seksualnosti i nacionalne političke retorike. Poigravajući se s preuzetim snimkama kroz usporavanje, povećavanje videoslike, superponiranje na drugu glazbenu potku, Fokus grupa razrađuje nove moguće narative bazirane na (mogućem) podtekstu preuzetih snimki. U pokušaju da razumiju i suoče prošlost i sadašnjost, Kovač i Krstulović istražuju specifičan povijesni period koji pripada recentnoj prošlosti, ali je i neraskidivi dio sadašnjeg trenutka.

Iva Kovač i Elvis Krstulović
kao Fokus grupa djeluju od 2005. godine. Njihov rad pripada post-konceptualnoj umjetničkoj praksi čiji je format interdisciplinaran te se ostvaruje kroz izložbe, intervencije u javnom prostoru, publikacije, tekstove, predavanja i diskusije. Fokus grupa kroz svoje djelovanje propituje ideje političkog i subjektivnog u kulturnoj i umjetničkoj produkciji. U skladu s materijalističkim razumijevanjem umjetničke prakse Kovač i Krstulović istražuju pravne, ekonomske i društvene posljedice umjetničke proizvodnje te metode kojima politika prisvaja i instrumentalizira emocije.

Izložba je jednodnevna i održat će se samo 28. srpnja u Studiju Golo Brdo u Rovinjskom Selu.

85167,203596,201257,199918

Sviđa ti se članak? Preporuči ga prijateljima!


Kultura Promo

tportal.hr

tportal

Vedrana Knežević

Književna kritika

  • Raskošna propast talijanske aristokracije

  • Čudesan podvig Stipe Božića

  • 'Jamerika' - raspršena verzija crtanog romana

  • Koja je uloga fotografa u ratnohuškačkoj propagandi?

  • Što znači stalno kroz život čitati jednu knjigu

  • Jergovićev obiteljski roman je književni događaj

  • Čega se sjećamo kada se sjećamo vlastite prošlosti

  • Jesen našeg vijeka

  • Od umješnosti do umjetnosti riječi

  • Vrtlarev roman koji nećete ispuštati iz ruku

Sve kritike

Važno: Rubrike, Sex files, cura i frajer dana i crna kronika mogu sadržavati sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina. Osobama mlađim od 18 godina se savjetuje posjet ovim rubrikama jedino i samo uz nadzor punoljetne osobe.
Tportal je član Hrvatskog vijeća za medije. HVZM je samoregulatorno tijelo koje prati i sankcionira kršenja novinarske etike.
Saznajte više na http://www.hvzm.hr/
vijece@hvzm.hr