Kulturmiks SAMOSTALNA IZLOŽBA

Fokus grupa istražuje narative spota 'Bili cvitak'

  • Autor: tportal.hr
  • 26.7.2012 18:34:52
  • 26.7.2012 17:38:59

U Studiju Golo Brdo, u Rovinjskom Selu, u subotu, 28. srpnja, s početkom u 20.30 sati otvara se samostalna izložba Fokus grupe (Iva Kovač i Elvis Krstulović)

Videospot za pop skladbu 'Bili Cvitak' Jure Stublića jedan je od najprikazivanijih popularno patriotskih TV sadržaja koji su obilježili devedesete godine. Narativ pjesme, a osobito spota, možda u najčišćem obliku odgovora dominantnoj paradigmi rodnih uloga ratnog razdoblja, ali razrađuje i seksualizirani patriotski diskurs o domovini.

Videorad 'Bili cvitak' predstavlja početak rada s patriotskim pop videosadržajima, te je dio šireg umjetničkog istraživanja odnosa seksualnosti i nacionalne političke retorike. Poigravajući se s preuzetim snimkama kroz usporavanje, povećavanje videoslike, superponiranje na drugu glazbenu potku, Fokus grupa razrađuje nove moguće narative bazirane na (mogućem) podtekstu preuzetih snimki. U pokušaju da razumiju i suoče prošlost i sadašnjost, Kovač i Krstulović istražuju specifičan povijesni period koji pripada recentnoj prošlosti, ali je i neraskidivi dio sadašnjeg trenutka.

Iva Kovač i Elvis Krstulović
kao Fokus grupa djeluju od 2005. godine. Njihov rad pripada post-konceptualnoj umjetničkoj praksi čiji je format interdisciplinaran te se ostvaruje kroz izložbe, intervencije u javnom prostoru, publikacije, tekstove, predavanja i diskusije. Fokus grupa kroz svoje djelovanje propituje ideje političkog i subjektivnog u kulturnoj i umjetničkoj produkciji. U skladu s materijalističkim razumijevanjem umjetničke prakse Kovač i Krstulović istražuju pravne, ekonomske i društvene posljedice umjetničke proizvodnje te metode kojima politika prisvaja i instrumentalizira emocije.

Izložba je jednodnevna i održat će se samo 28. srpnja u Studiju Golo Brdo u Rovinjskom Selu.

85167,203596,201257,199918

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još