9 AUTORA U 9 KVADRATA

Otvara se galerija u isušenom bunaru na Murteru

26.07.2012 u 14:16

Bionic
Reading

Galerija na samo devet četvornih metara, smještena u isušenom bunaru, otvara se 29. srpnja u Betini na otoku Murteru izložbom 'Dalmacija u mojem kvadru'

Mala galerija nalazi se u prostoru isušene 'gušterne' odnosno bunara. Smještena je u konobi u obiteljskoj kući Ivice Propadala.

'Koliko mi je poznato, to je jedinstvena galerija u svijetu, kako po veličini od devet četvornih metara, tako i po načinu izlaganja umjetnina. Naime one se izlažu ispod staklenog poda po kojemu se normalno hoda i razgledava. Devet autora u devet kvadrata', kazao je Ivica Propadalo.

Dalmacija u mojem kvadru je i ime galerije i ime ove i svih budućih izložbi. Devetorica autora su pomno odabrani, a njihova različitost je učinila izložbu zanimljivom.

Tako da imamo na jednoj strani klasično štafelajno slikarstvo i kiparstvo: Vatroslav Kuliš, Petar Barišić i Ivan Fijolić, s druge strane instalacije: Saša Šekoranja, Feđa Vukić i Željko Kovačić. Fotagrafije su Ive Pervana i Ivice Propadala.

Zanimljiv je video i zvuk dokumentarnog filma Nikole Babića – 'Šijavica'.

Izložbu prati i katalog s duhovitim tekstom Ive Šimata Banova, a galeriju i izložbu će otvoriti Zlatko Gall

Još jedna zanimljivost vezana uz galeriju njeno je radno vrijeme. Naime, bit će otvorena samo kad je kod kuće vlasnik Ivica Propadalo