NASTAVAK KULTNOG STRIPA

'Before Watchmen' se vraća u prošlost

24.07.2012 u 13:33

Bionic
Reading

Kultni strip 'Watchmen' Alana Moorea i Davea Gibbonsa četvrt stoljeća nakon objavljivanja dobiva nastavak, koji se radi unatoč protivljenju autora Alana Moorea

Kada je časopis Time objavio svoju dugoočekivanu listu sto najboljih romana s engleskog govornog područja nitko zapravo nije bio iznenađen što se na njoj našao i jedan strip, jer taj strip je bio 'Watchmen', najutjecanije djelo devete umjetnosti u proteklih nekoliko desetljeća. Nemoguće je procijeniti s koliko se obožavanja pristupa 'Watchmenu', koji je napisao Alan Moore, a nacrtao Dave Gibbons, epskoj priči o skupini antiherojskih superheroja. Kako su superheroji jedna od definirajućih pojava stripova, od Supermana do manje poznatih likova, ne čudi što se najvećim remek-djelom smatra crtani roman koji nemilosrdno dekonstruira cijelu superherojsku mitologiju, kao i brojne klišeje iz priča o spašavanju svijeta od nadolazeće nuklearne katastrofe. 'Watchmen' je ujedno i proizvod hladnoratovske panike, ali i slojevito umjetničko djelo s više nego upečatljivim krajem.

Stoga nije iznenađujuće što nisu svi oduševljeni idejom nastavka 'Watchmena', posebice ako u tom projektu ne sudjeluju Moore i Gibbons, no ponajviše ekscentrični i anarhoidni Alan Moore, koji se smatra najvećim živim strip-autorom, vječno u sukobu s izdavačima. DC Comics je početkom godine objavio da priprema nastavak 'Watchmena', s time da je Moore cijelu stvar nazvao 'nevjerojatno besramnom', dok je Gibbons rekao da se nada kako će se tako probuditi novi interes za originalni crtani roman. DC Comics će lansirati sedam novih nastavaka, koji će se nastaviti na priču iz originalnog stripa, što izaziva skepsu kod dijela okorjelih fanova.

U Americi su nedavno objavljena prva četiri sveska novih 'Watchmena', u kojima se radnja odvija prije originalne priče, te predstavlja tzv. prequel, pa se ciklus zove 'Before Watchmen'. U njemu se prate avanture likova Silk Spectre, Nite Owl i Comedian, koji su kasnije zamijenjeni drugim osobama, te su usputno spomenuti ili sporedni likovi u prvim nastavcima 'Watchmena'. Nove sveske se čak vraćaju u 1947. godinu i do skupine heroja Minutemen.

U svakom slučaju, čini se da je nastavak 'Watchmena' dobar posao za DC Comics, ali od kojeg se ne može očekivati jednak kulturni kapital i utjecaj originalnog stripa Alana Moorea i Davea Gibbonsa. Uostalom, njima utjeha može biti da je DC Comics morao angažirati veliki tim ljudi, autora i crtača, kako bi napravili ono što je uspjelo samo njima dvojici, i to ipak lošije od Moorea i Gibbonsa.