TRI TEME NA IZLOŽBI

Muzej Mimara predstavlja najbolje iz fundusa

17.07.2012 u 13:31

Bionic
Reading

Od 17. srpnja do 14. listopada u zagrebačkom Muzeju Mimara bit će otvorena izložba koja će prikazati skupinu umjetničkih predmeta iz triju različitih muzejskih zbirki: stakla, slikarstva, crteža, grafika i iluminacija

Prijedlog donacije

Od 18. listopada do 18. studenog 2012. godine u Muzeju Mimara održat će se izložba Crteži i grafike francuskih malih majstora XIX. stoljeća iz hrvatske privatne zbirke. Po zatvaranju izložbe, ovdje izložene grafike vlasnik će darovati Muzeju Mimara. Posjetitelji mogu pogledati bakropise kojima su autori: Auguste Delâtre, Henri Guérard (sl. 1.), Charles Jacque, Jules Laurens, Henri Lefort, Gustave Leheutre i Louis Marvy.

Takvim izlaganjem heterogene građe željelo se još jednom ukazati na bogatu raznovrsnost umjetničke zbirke velikog donatora Ante Topića Mimare (1898–1987) i na kontinuiranu stručnu i znanstvenu obradu zbirke.

Istodobno, izložba ima i dionicu koja prikazuje skupinu grafika francuskih malih majstora XIX. stoljeća koja je muzeju predložena kao donacija. Osim što će se takvom donacijom obogatiti muzejski fundus, ona na simboličan način ukazuje i na mogućnosti proširivanja muzejskog fundusa.

U skupini radova 'Staklarstvo XIX. st.' trideset je odabranih radova iz fundusa Muzeja Mimara koji pojašnjavaju svu bujnost europske staklarske djelatnosti XIX. stoljeća.

Nastali su u radionicama Češke, Šlezije, Beča i Murana, a svaki od odabranih predmeta na ovoj izložbi oprimjeruje temeljne odlike pojedinog vida staklarstva.

Drugi dio izložbe čine dvije rubensovske: 'Krajolik s dugom' i 'Parisov sud' iz fundusa Muzeja Mimara, a iz okruženja velikog flamanskog baroknog slikara Petera Paula Rubensa kojima se na izložbi želi osvijetliti povijesno-umjetnički ambijent njihova nastanka i ukazati na razloge atributivnih promjena.

Treća tema su Armenske sitnoslike, a riječ je o djelima iz zbirke crteža, grafika i minijatura Muzeja Mimara u kojoj se čuvaju se tri sitnoslike kojima je autor Zakarija Ahtamarci, armenski majstor sitnoslikar i pisar. Nastale su 1358. godine.