'MLOHAVI UTIKAČ' UŽIVO

Striptiz, gay klapa i lezbijska proza pred publikom

09.05.2009 u 15:23

Bionic
Reading

U povodu 25 godina Radija 101 i u sklopu Off programa Queer festivala, prvi hrvatski radijski queer show 'Mlohavi utikač' emitiran je uživo pred publikom u Plavoj dvorani Radija 101

Kao i svakoga petka u 23 sata, idejni tvorci i realizatori emisije Petar Holenda Renata Škudar-Sophy Toni Marošević, posvetili su jedan noćni sat oživljavanju libida i rasvjetljavanju seksualnih tabua. Izvanserijsko izdanje 'Mlohavog utikača' emitiranog pred pedesetak posjetitelja Plave dvorane Radija 101 programski se nije mnogo razlikovalo od uobičajene radijske sheme. Rubrike 'Samo pitaj Sophy', 'Sjemenište' i 'Do vrha zajedno' ovoga su puta realizirane direktnom komunikacijom s okupljenim posjetiteljima. Jedno od pitanja na koja se tražio odgovor bilo je i dogovaraju li homoseksualni parovi unaprijed tko će biti muškarac, a tko žena, na što su okupljeni članovi gay zajednice poručili da je koliko znaju riječ o odnosu dvaju muškaraca i da se ne ograničavaju samo na jednu ulogu, što je najčešće zabluda hetero okoline.

Francuski pjesnik François Chaignaud

Da nema ništa važnije od seksa, da ljudi u našoj sredini najčešće šute ako se njihova seksualna orijentacija kosi s tradicionalističkim normama i da je naći partnera koji uspješno pronalazi famoznu žensku G-točku ravno razotkrivanju tajne Svetog Grala, saznali smo iz odgovora voditeljice Sophy.

Posebno izdanje 'Mlohavog utikača' uveličao je i emotivan nastup francuskog pjesnika Françoisa Chaignauda koji je otpjevao erotsku pjesmu iz 17. stoljeća, a Zagreb je posjetio povodom gostovanja na Queer festivalu. Njegovu izvedbu posve su doživjeli tek rijetki budući da je pjesma izvedena na francuskom jeziku, bez prijevoda. Upečatljiv je bio i audio vizualni performans beogradske spisateljice i multimedijalne umjetnice Biljane Kosmogine, ujedno i jedina snimka u sto posto emisiji uživo. Kosmogina je pokretima tijela pratila ulomke iz svoje knjige 'F-book', koji govore o prvim lezbijskim iskustvima i spoznaji da se ono što osjeća prema ženama krije iza pojma lezbijstvo. Umjetnica koja sebe definira kao kozmičku vaginu, izjavila je 'da unatoč nekim lošim iskustvima s muškarcima, nije odustala od seksa s muškarcima i da je otvorena za sve'.

Biljana Kosmogina u Zagrebu predstavlja 'F-book'

'Mlohavi utikač' ugostio je i prvu hrvatsku gay klapu - Qlapu u čijoj se izvedbi pjesme 'Vratija se Šime', glavni protagonist vraća kući nakon vruće noći s dečkom. Da bi queer emisija zadovoljila erotski karakter, pobrinuo se striper koji se, unatoč molbama, nije skinuo do kraja te performans Škole orijentalnog i trbušnog plesa Zuzana.

Voditelj Toni Marošević, istaknuo je zadovoljstvo održanom emisijom i rekao da je 'emitiranje pred publikom samo uvertira za skoro ostvarenje planova o online televiziji'. Show održan u Plavoj dvorani Radija 101 bez dileme ima potencijal za projekt koji će predstavljati osvježenje na domaćoj sceni sklonoj brojnim tradicionalističkim predrasudama te mu se, ako se ostvari, ponovno smiješi uloga ledolomca.