tportal.hr

Zagreb
+13
Osijek
+15
Pula
+14
Rijeka
+13
Zadar
+14
Split
+16
Dubrovnik
+19

KATALIN BOGYAY

Predsjednica UNESCO-a u posjetu Splitu

U četvrtak je u vili Dalmacija splitska dogradonačelnica Anđelka Visković primila Predsjednicu Generalne skupštine UNESCO-a Katalin Bogyay koja je u višednevnom posjetu Splitu

Datum objave:
13.7.2012 19:25

Zadnja izmjena:
13.7.2012 20:15

Tema razgovora bili su održivi razvoj kulturne baštine te nedavno objavljena kandidatura Splita za Europsku prijestolnicu kulture 2020. Razgovoru su nazočili i predstavnici Povjerenstva za izradu nacrta plana upravljanja starom gradskom jezgrom i plana upravljanja Dioklecijanovim podrumima Dalibor Popović, Radoslav Bužančić i Maja Munivrana.

'Gradu Splitu nije cilj samo restauracija i konzervacija baštine, nego i očuvanje života te poboljšanje uvjeta življenja u Dioklecijanovoj palači i staroj gradskoj jezgri. Zbog toga je Grad i osnovao Povjerenstvo koje će doraditi Solarov plan upravljanja i u njega ugraditi vrlo važan segment života. Pred nama je vrlo zahtjevan posao i u ovom trenutku mi radimo pionirski posao u Hrvatskoj tako da velika očekivanja prema nama imaju i ostali povijesni hrvatski gradovi', izjavila je dogradonačelnica Visković predstavljajući aktivnosti Povjerenstva.

Jedan od glavnih ciljeva izrade plana je omogućavanje boljeg života stanara spomenika svjetske vrijednosti i turističke atrakcije, Dioklecijanove palače.

Radoslav Bužančić, pročelnik Konzervatorskog odjela Split istaknuo je kako je izrada planova zahvat koji bi trebao riješiti dileme stare nekoliko stoljeća i stvoriti balans između svih zainteresiranih strana.

'Izuzetno sam sretna što će život pulsirati starom splitskom jezgrom jer je za UNESCO kultura nešto poput rijeke, stalno u pokretu, a ne nešto statično. Važno je baštinu integrirati u svakodnevnicu, ostvariti da kulturno nasljeđe bude u suživotu s ljudima', naglasila je Bogyay dodavši kako je na jednom mađarskom Sveučilištu osnovana katedra za turizam i održivi razvoj te bi bilo dobro kad bi se Splitsko sveučilište povezalo s njima.

Bogyay je izrazila zadovoljstvo što će u subotu biti na otvorenju Splitskog ljeta na Peristilu te istaknula kako je već sama činjenica što se Split nalazi u Registru UNESCO-a odlična startna pozicija u natjecanju za titulu europske kulturne prijestolnice.

Sviđa ti se članak? Preporuči ga prijateljima!


Kultura Promo

tportal.hr

tportal

Vedrana Knežević

Književna kritika

  • Raskošna propast talijanske aristokracije

  • Čudesan podvig Stipe Božića

  • 'Jamerika' - raspršena verzija crtanog romana

  • Koja je uloga fotografa u ratnohuškačkoj propagandi?

  • Što znači stalno kroz život čitati jednu knjigu

  • Jergovićev obiteljski roman je književni događaj

  • Čega se sjećamo kada se sjećamo vlastite prošlosti

  • Jesen našeg vijeka

  • Od umješnosti do umjetnosti riječi

  • Vrtlarev roman koji nećete ispuštati iz ruku

Sve kritike

Važno: Rubrike, Sex files, cura i frajer dana i crna kronika mogu sadržavati sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina. Osobama mlađim od 18 godina se savjetuje posjet ovim rubrikama jedino i samo uz nadzor punoljetne osobe.
Tportal je član Hrvatskog vijeća za medije. HVZM je samoregulatorno tijelo koje prati i sankcionira kršenja novinarske etike.
Saznajte više na http://www.hvzm.hr/
vijece@hvzm.hr