IZLOŽBE, KONCERTI I SPECIJALITETI

Beč obilježava 150. obljetnicu rođenja Gustava Klimta

12.07.2012 u 13:47

Bionic
Reading

Austrija u ovoj godini nizom izložbi i brojnim kulturnim događanjima slavi 150. godišnjicu rođenja oca i predvodnika bečke secesije Gustava Klimta, a samu će obljetnicu u subotu 14. srpnja posebnim programom obilježiti desetak bečkih i muzeja i izložbenih prostora, koji su za tu priliku osim besplatnih obilazaka izložbi pripremili i razna druga gurmanska, koncertna i ina događanja

Dvorac Belvedere, koji je s čak 24 Klimtove slike u svojem postavu dom najvećoj svjetskoj zbirci djela toga umjetnika, pripremio je izložbu 'Meisterwerke im Fokus: 150 Jahre Gustav Klimt' (Remek djela u fokusu: 150 godina Gustava Klimta) koja, kako se navodi u najavi izložbe na stranicama muzeja, Klimtovu slikarstvu i ostavštini 'prilazi na posve nov način'.

Interdisciplinarnim pristupom njegovim djelima, kombinirajući grafičko s multimedijalnim, izložba nastoji prenijeti Klimtovu umjetnost i posljedice njegova djela na posve novu razinu shvaćanja, a njezini autori nastoje ići i korak dalje te se pozabaviti, po njihovu mišljenju, dosad zanemarenom poviješću prihvaćenosti lika i djela toga umjetnika, koji je tijekom proteklih 150 godina izrastao u 'jedinstveni fenomen ne samo teorije umjetnosti već i suvremene povijesti'.

Izložba se otvara u petak 13. srpnja a dan nakon toga, na samu obljetnicu, Belvedere organizira cjelodnevni 'veliki tulum' koji počinje u 6 sati ujutro besplatnim pristupom izložbi, nakon čega slijedi doručak na travi, a organiziran je i niz glazbeno-kazališnih obilazaka, koncert na otvorenom i fotografiranje uz voštanu figuru Klimta iz radionice muzeja Madame Tussaud.

U obilježavanju velike obljetnice u čast raznih aspekata Klimtove izvanredne umjetničke ostavštine Belvedereu su se pridružili i brojni drugi bečki muzeji. U Muzeju Leopold u tijeku je izložba 'Klimt persoenlich' (Klimt osobno), uz koju taj muzej u nedjelju 15. srpnja nudi posebnu koncertnu matineju; Muzej grada Beča (Wien Museum) nudi izložbu 'Klimt. Die Sammlund des Wien Museums' (Klimt. Zbirka Bečkog muzeja) i besplatnu rođendansku zabavu u kompletu s rođendanskom serenadom, tortom i radionicama za djecu.

U Austrijskom kazališnom muzeju (Oesterreichisches Theatermuseum) svaki deseti posjetitelj može besplatno pogledati izložbu 'Gegen Klimt' (Protiv Klimta) i na poklon dobiti magnet s reprodukcijom slike 'Nuda Veritas' (1899.), dok je vrhunac ponude Muzeja povijesti umjetnosti (Kunsthistoriches Museum) 'Klimtov most' napravljen posebno za veliku obljetnicu, s kojega posjetitelji mogu izbliza promatrati Klimtove slike. Na sam rođendan, svi su posjeti besplatni.

Albertina je organizirala nedavno zatvorenu izložbu 'Gustav Klimt. Die Zeichnungen' (Klimtovi crteži), Muzej primijenjene umjetnosti (MAK) izložbu 'Gustav Klimt: Erwartung und Erfuellung' (Gustav Klimt: očekivanja i izvedba), a o Klimtu i njegovu liku i djelu može se štošta saznati i iz brojnih drugih događanja pripremljenih u obljetničkoj godini, u kojima uz već nabrojane sudjeluju i izložbene galerije Secession i Kuenstlerhaus, te Etnološki muzej (Volkskundemuseum), s izložbama 'Klimt izbliza', 'Klimt i Kuenstlerhaus', te 'Objekt u žarištu: Zbirka tekstilnih uzoraka Emilie Floeges'.

Veliki austrijski simbolist kojemu su ljepota žene i njezina seksualnost bili kredo i lajtmotiv, Klimt (1862.-1918.) razvio se u slikara prepoznatljiva izričaja koji je sjedinjujući osjećaje i dekorativnu prekomjernost postao suvereni vladar dvostrukog kraljevstva vrhunske umjetnosti i dekorativnog kiča.

Slikao je brojne uglavnom ženske portrete i velike alegorijske slike mitološke tematike u kojima objedinjuje naturalističke otvoreno erotizirane figure urešene elaboriranim, bogato dekoriranim detaljima i pozadinom. Tako je stvorio svoj prepoznatljiv potpis raskošnog, blago dekadentnog učinka kaleidoskopa u kojemu se isprepliću tradicionalno i moderno.

Klimtov poznati 'Portet Adele Bloch-Bauer' iz 1907. četvrta je najskuplja slika svih vremena prodana za 135 milijuna dolara (107 milijuna eura), dok je njegov slavni 'Poljubac' (1907.-08.) sasvim sigurno najpopularnija.