Kulturmiks 'ALTERNATIVNI KRAJOLICI, '50-e I '60-e'

Manje radikalni umjetnici u Umjetničkom paviljonu

  • Autor: Hina
  • 8.5.2009 10:42:38
  • 8.5.2009 9:48:05

Reprezentativna izložba 'Alternativni krajolici, 50-e i '60-e' s podnaslovom 'Od prirode do vizije, od zapisa do znaka i metafore', u autorskoj koncepciji povjesničarke umjetnosti Ivanke Reberski otvorena je u Umjetničkom paviljonu

Izloženo je stotinjak djela 20-ak umjetnika manje radikalne linije hrvatskoga slikarstva 50-ih i 60-ih godina koja je do svojih ciljeva dolazila bez velikih potresa i drastičnog raskida s figuracijom.

Na hrvatskoj likovnoj sceni je tih godina, usporedno s fenomenom 'avangarde' koja radikalno prekida s figurativnom tradicijom, postojao i drugi pol apstraktnih ili apstrakciji približenih tendencija. Ta je druga linija, prema ocjeni autorice izložbe, obilježena tihim osobnim evolucijama i postupnim transformacijama koje su se odvijale bez velikih potresa i radikalnih rezova.

Izložena su djela hrvatskih umjetnika koji su obilježili hrvatsko slikarstvo tog vremena, a među njima su Biserka Baretić, Boris Dogan, Ivo Dulčić, Oton Gliha, Ljubo Ivančić, Ante Kaštelančić, Albert Kinert, Edo Murtić, Oton Postružnik, Zlatko Prica, Frano Šimunović, Zlatko Šulentić, Marino Tartaglia i drugi.

Ti su umjetnici za razliku od predstavnika 'avangarde' oprezno koračali prema autohtonim i znakovitim ideogramima. To je bio veliki put našeg likovnog moderniteta, ne samo zato što je bio naš, nego zato što je u istinu bio izvoran, naglasila je, uz ostalo, Ivana Reberski.

Izložena djela podijelila je u četiri tematska segmenta: poticaji iz prirode, pobude iz vlastite nutrine, metafore prostora i mikropejsaži.

Izložba će ostati otvorena do 14. lipnja, a medijski su pokrovitelji Vjesnik i Radio 101. O važnosti izložbe govorio je i ravnatelj Umjetničkog paviljona Radovan Vuković, a izložbu je otvorio predsjednik Upravnog vijeća Paviljona Miroslav Rožić.

Velik broj djela sa izložbe posuđen je iz stalnog postava Moderne galerije u Zagrebu.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još