tportal.hr

Zagreb
+14
Osijek
+14
Pula
+14
Rijeka
-
Zadar
+14
Split
+17
Dubrovnik
+16

FESTIVAL

'Čarolija Izraela – Ljeto u Zadru': kultura i turizam zajedno

Kako kulturna ponuda može ići rukom pod ruku s turističkom, shvatili su već i domaći turistički djelatnici. U poplavi festivala koji publiku željnu 'viška vrijednosti' žele privući kako bi i ostala, izdvaja se program 'Čarolija Izraela – Ljeto u Zadru' koji u suradnji domaćih organizacija i onih iz te i ne toliko daleke zemlje organiziraju u gradu Sv. Donata od 12. do 19. srpnja.

Datum objave:
3.7.2012 12:40

Zadnja izmjena:
3.7.2012 13:59

Vokal izraelskog ansambla Yamma, Talya Solan, poznata je po nevjerojatnom glasu i smatra se pravim osvježenjem na izraelskoj world music sceni
Svojevrsni festival svih lica i naličja kulture u tih osam dana zaista nudi pogled u sve ono što bogata židovska kultura može ponuditi, oslanjajući se na iznimnu tradiciju i gradeći novu. Od tradicionalne glazbe, preko njezinih suvremenijih odsjeka, preko filma koji također ima respektabilnu ulogu među takozvanim 'manjim kinematografijama' pa sve do suvremenog plesa u kojem je Izrael zaista 'svjetski igrač', zadarski festivala s nekoliko programa u danu nudi i zadovoljstva drukčijeg tipa, poput degustacije izvorne izraelske kuhinje ili pak modnih revija.

Osnovni naglasak ipak je na klasičnijem poimanju kulture i kulturne proizvodnje, pa 'Čaroliju Izraela – ljeto u Zadru' otvara koncert world music ansambla Yamma na gradskom Forumu. Pet glazbenika okupljenih u ovom jedinstvenom sastavu karakterizira činjenica da su pripadnici različitih etničkih skupina ali svi Izrael nazivaju svojim domom, pa i njihova glazba odražava polifonost naslijeđa kultura koje žive oko židovske države i oko nje.

Na tradiciji se bazira i repertoar jazz-klezmer benda Apropos.art, ali i folklorne skupine Mehola koja je svojevrsni glazbeni ambasador države Izrael i gostuje po cijelom svijetu s programom narodnih plesova, plesova u čast određenih blagdana i religijskih svetkovina te popularnih etničkih plesova. Boje klasične glazbe u Zadru će braniti Gudački kvartet Dafna, važan dio izraelske glazbene scene i čiji članovi su istodobno i članovi hvaljene i svjetski priznate Izraelske filharmonije.

Kako je Izrael i suvremenoplesna sila, što već godinama sustavno pokazuju i hrvatski festivali poput Tjedna suvremenog plesa i Festivala plesa i neverbalnog kazališta u Svetvinčentu, jedan od vrhunaca programa 'Čarolije Izraela – ljeta u Zadru' nastup je kompanije čuvenog koreografa Baracka Marhalla s predstavom naslova 'Rooster'. Komad je nastao 2009. godine na temelju sljubljivanja biblijskih priča i jemenitskog folklora s dramom 'U očekivanju Godota' Samuela Becketta. Da program ne bi bio tako ozbiljan i tradicionalan, pobrinut će se Lior Suchard koji u svojim predstavama, uz ostale mentalističke trikove, gledateljima čita misli.

Velik dio programa ove manifestacije je i filmski, pa će zadarska publika i turisti moći na Forumu gotovo svake večeri vidjeti i ponešto iz recentnije produkcije bogate izraelske kinematografije. Među naslovima su 'Skreni lijevo na kraju svijeta', 'Noodle', 'Šlomijeve zvijezde', 'Hod po vodi' i 'Pitanje veličine'.

Program festivala

Sviđa ti se članak? Preporuči ga prijateljima!


Kultura Promo

tportal.hr

tportal

Vedrana Knežević

Književna kritika

  • Raskošna propast talijanske aristokracije

  • Čudesan podvig Stipe Božića

  • 'Jamerika' - raspršena verzija crtanog romana

  • Koja je uloga fotografa u ratnohuškačkoj propagandi?

  • Što znači stalno kroz život čitati jednu knjigu

  • Jergovićev obiteljski roman je književni događaj

  • Čega se sjećamo kada se sjećamo vlastite prošlosti

  • Jesen našeg vijeka

  • Od umješnosti do umjetnosti riječi

  • Vrtlarev roman koji nećete ispuštati iz ruku

Sve kritike

Važno: Rubrike, Sex files, cura i frajer dana i crna kronika mogu sadržavati sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina. Osobama mlađim od 18 godina se savjetuje posjet ovim rubrikama jedino i samo uz nadzor punoljetne osobe.
Tportal je član Hrvatskog vijeća za medije. HVZM je samoregulatorno tijelo koje prati i sankcionira kršenja novinarske etike.
Saznajte više na http://www.hvzm.hr/
vijece@hvzm.hr