IZLOŽBA 'WORLD PRESS PHOTO'

Najbolja novinska fotografija u Splitu

07.05.2009 u 13:27

Bionic
Reading

U srijedu 6. svibnja u Multimedijalnom kulturnom centru u Splitu otvoren je četvrti World Press Photo, izložba koja okuplja ponajbolja svjetska fotoreporterska ostvarenja

Splitska izložba je prezentirana javnosti samo dva dana nakon prve ovogodišnje u Amsterdamu. Osim toga, Split će biti i jedini domaćin te prestižne manifestacije u našoj zemlji. I ovu izložbu je otvorio gradonačelnik Ivan Kuret, koji je ove godine maksimalno, osim na polju sportskih manifestacija, aktivan i u sferi kulturne produkcije.

Zahvalio je na otvorenju splitskom fotografu Valentinu Biliću Prciću na nesebičnom trudu oko organizacije izložbe, popratnih radionica i događanja u naredna dva dana.
Funkcionalan i atraktivan izložbeni prostor Multimedijalnog kulturnog centra je bio vrlo posjećen, prezentirane fotografije su jedan brzi  pregled dramatičnih svjetskih događaja, a više od pola radova su potresni prizori iz svakodnevice Trećega svijeta.

To su dramatične scene koje ne možemo vidjeti u dnevnim novinama i u informativnom programu, koje ovako sakupljene na jednom mjestu ostavljaju snažan dojam. Nije to izložba samo za fotografe i reportere, to je izložba koju svatko treba vidjeti i shvatiti da zapravo živimo u maloj, sretnoj trećini planeta. Ovogodišnji laureat je fotografija Anthonyja Suaua, a prizor je iz sretnije trećine planeta, odnosno iz američkog Clevelanda i prikazuje deložaciju iz hipotekom opterećene kuće. Ukupno je uzloženo 196 radova i može ih se razgledati do 19. svibnja.