PIJANIST GORAN FILIPEC

'Odjeci Lisztove obljetnice' u HNK

15.06.2012 u 14:25

Bionic
Reading

Mladi pijanist Goran Filipec održat će recital, upotpunjen predstavljanjem dvostrukog albuma 'Odjeci Lisztove obljetnice', u zagrebačkom HNK-u u nedjelju, 17. lipnja

Nedjeljni program

Na recitalu će u nedjelju, 17. lipnja, u zagrebačkom HNK-u mladi pijanist predstaviti Schumannove 'Fantastične komade' (Phantasiestücke) te dvije kompozicije Franza Liszta, 'Dolinu Obermana' (Vallée d'Obermann) iz zbirke 'Godine hodočašća' te opernu parafrazu 'Reminiscencije na Normu' Vincenza Bellinija. Nakon koncerta, glazbena kritičarka Bosiljka Perić-Kempf promovirat će dvostruki album 'Odjeci Lisztove obljetnice' u foajeu.

Velike glazbeneobljetnice, poput 200. godišnjice rođenja Franza Liszta koju je glazbeni svijetslavio prošle godine, mogu se shvatiti barem dvojako. S jedne strane, mogu bitisavršenom izlikom za niz prigodnih i isplativih izvedbi, snimki i počasti, kojese mahom zadovoljavaju prigodničarskim motivima, no mogu, jednako tako, iakomnogo rjeđe, biti i prilika za plodonosni susret umjetničkih osobnosti.

Dvostruki album 'Odjeci Lisztove obljetnice' pijanista Gorana Filipeca, snimljen prošle godine u Italiji, svakako bi trebalo promatrati u potonjem smislu. Nakon završetka glazbenog školovanja u Lovranu, mladi pijanist nastavlja naukovanje na nizu međunarodnih ustanova, kao što su konzervatorij Čajkovski u Moskvi, Visoka glazbena škola u Kölnu, Schola Cantorum u Parizu, a posljednjih godina intenzivno koncertrira i nastupa na klavirskim natjecanjima.

Glazbena ostavština Franza Liszta već se godinama nalazi u samom središtu umjetnikovog interesa te se snimanje albuma tijekom kompozitorove obljetnice činilo kao ne samo kao logični, već i kao umjetničko opravdani korak u karijeri mladog pijanista.

Dvostruki album donosi ambiciozni presjek nekih od najvažnijih djela (Lisztove) klavirske literature, kao što su epohalna jednostavačna 'Sonata u h-molu' iznimno bogate i sugestivne naracije te odabrane skladbe iz zbirke 'Godine hodočašća' (Années de pelerinage), koja impuls pronalazi u književnim djelima Schillera, Byrona, Senancoura, Dantea i Petrarce
Gusta i zahtjevna glazbena literatura, s programatskim, vanglazbenim sadržajima i referencijama, istovremeno se upisuje kao jedan od vrhunaca romantičarske estetike te nedvosmislena najava modernih pomaka u istraživanju harmonije i tonaliteta, a na albumu se otkriva se kroz jedan čisti, čvrsti i usmjereni pogled mladog interpreta čije se godište (rođen 1981) i svježina pristupa otkrivaju uglavnom kao aduti.

Tehnička superiornost u susretu s trnovitom Lisztovim kompozicijama kriterij je koji se podrazumijeva, no ona nužno zahtijeva i suverenog glazbenika koji će umjeti iznijeti njen duboki interpretativni nanos.

Bilo da se radi o interpretacijama kod publike omiljenih 'Mađarskih rapsodija', o razigranim i virtuoznim opernim parafrazama na Verdijevog 'Rigoletta' i Bellinijevu 'Normu', bilo pak o neizostavnom 'Mefisto valceru', album čini dragocjeni doprinos domaćoj glazbenoj sceni koja je kroz veliku obljetnicu mađarskog kompozitora dosad uglavnom lagodno i neobavezno prošetala.