IZLOŽBA O DRUŠTVENOM ŽIVOTU

Arhiv u Osijeku predstavio dokumentarne fotografije

12.06.2012 u 13:17

Bionic
Reading

U Državnom arhivu u Osijeku čuva se 55 tisuća fotografskih i video dokumentarnih snimaka o društvenom životu grada, od kojih je djelić predstavljen otvorenjem izložbe povodom Međunarodnog dana arhiva koji se obilježava 9. lipnja

Unutar osnovnih tematskih područja – industrija, sport i rekreacija, promet, kultura te katastrofe – pod zajedničkim nazivom 'Dokumentarna fotografija' odabrana su 42 fotouratka koja predstavljaju presjek društvenog i ekonomskog života Osijeka u dijelu 20. stoljeća tijekom kojega su snimci nastajali.

Fotografije su snimali poznati osječki dokumentaristički fotografi kao što su Beismann, Legradić i Kesz, koji su stvarali u prvoj polovici prošlog stoljeća, ali i njihovi nasljednici.

Erika Žilić Vincetić, autorica izložbe, istakla je da se uvidom u više desetljeća stare fotografije s gradskih ulica mlađim generacijama prenosi doživljaj prošlosti, kulture i tradicije da bi se potakao interes za promišljanje o povijesti Osijeka.

'Jednom izložbom nemoguće je predstaviti cjelokupan fond dokumentarne fotografije arhiva. Cilj je potaknuti interes za pregledavanje i izučavanje onoga što čuvamo', objasnila je Žilić Vincetić.

Novoimenovanom ravnatelju DAO-a Siniši Bjedovu ova izložba prvi je javni događaj u predstojećem mandatu, tijekom kojega najavljuje otvaranje te institucije javnosti.

'Ovakvim događajima želimo popularizirati arhivsku građu i ponuditi je na korištenje stručnjacima, studentima, znanstvenicima i drugima zainteresiranima za potrebe njihovih radova i projekata', poručio je Bjedov.

Hrvatski državni arhiv kao najavu ovogodišnjeg dana arhivistike istaknuo je snimku pregaženog crvenog fiće pod gusjenicama tenka JNA 1991. godine, pred početak rata u Osijeku. Snimku je snimio Žarko Plevnik, snimatelj TV Zagreba, a sličan prizor i Jozo Petrić, pokojni fotoreporter Večernjeg lista.

Nakon otvorenja izložbe u osječkom arhivu održan je stručni okrugli stol na kojem su sudjelovali predstavnici arhiva iz Pečuha, Sarajeva, Tuzle, Subotice i Novog Sada.

Skupovi i izložbe povodom Međunarodnog dana arhiva održavaju se od prošlog tjedna i u ostalim arhivima u Hrvatskoj.