MEĐUNARODNA FOTOGRAFIJA

Tri dana u znaku Organa vida

06.06.2012 u 14:23

Bionic
Reading

Međunarodni festival fotografije Organ vida, koji se u Zagrebu održava četvrti put, bit će otvoren u petak, 15. lipnja, izložbom 11 dokumentarnih projekata u Galeriji Karas gdje će biti postavljena tijekom tri festivalska dana

Kino Europa i Galerija Karas od 15. do 17. lipnja bit će domaćini 4. Međunarodnog festivala fotografije Organ vida. Na festivalu će se predstaviti dokumentarni projekti 11 fotografa iz osam zemalja: Engleske, Indije, Italije, Kanade, Norveške, Njemačke, Poljske i Srbije.

Na javni natječaj, koji je Organ vida raspisao 5. ožujka, prijavilo se 280 amaterskih i profesionalnih fotografa iz 52 zemlje, s više od šest tisuća fotografija unutar 364 projekta.

Međunarodni žiri u sastavu: Filip Horvat (Hrvatska), Jeff Jacobson (SAD), Saša Kralj (Hrvatska), Matt Lutton (SAD) i Barbara Šarić (Hrvatska) odabrao je 11 finalista.

Finalisti 4. Međunarodnog festivala fotografije su: Geir Moseid (Norveška), Stephen Kelly (Engleska), Sanja Knežević (Srbija), Christian Stejshal (Norveška), Marco Lachi (Italija), Mateusz Sarello (Poljska), Akshay Mahajan (Indija), Kirill Golovhenko (Njemačka), Alesandro Vecchi (Italija), Tommaso Protti (Italija) i Jean-Francois Hamelin (Kanada).

'Među finalistima su vrlo osobne priče. Uz portrete postoje i fotografije akcija. U fotografijama pronalazimo dramu i poeziju iz cijelog svijeta, a priče dolaze iz Južnoafričke Republike, Turske, Hrvatske, Kanade, Bangladeša ili Indije. Ovdje su se susreli licem u lice na ispitu predrasude bogate i prosperitetne Europe, kao i patronizirajući pogled na Afriku i siromaštvo', stoji u obrazloženju žirija.

Međunarodni festival fotografije Organ vida i ove je godine pripremio zanimljiv program.

Gosti predavači su Siniša Glogoški, beogradski kolektiv uličnih fotografa Belgrade Raw, Siniša Hančić, Darije Petković, Sandra Vitaljić, Boris Cvjetanović, Marija Tonković, Ng Swan Ti, Severin Koller te projekt Open Show, a tu je i zabavni dio koji će predvoditi bend Dunk Riot (Krunoslav Levačić, Matej Huljev i Ivar Roban-Križić) te Radio 808.

Festival će se neformalno otvoriti putopisnim predavanjem Siniše Glogoškog u 17 sati, a formalno otvorenjem izložbe u Galeriji Karas s početkom u 20 sati.

Više o programu doznajte na Facebook stranicama festivala.