IZLOŽBA U KLOVIĆEVIMA

Više od stotinu autora na Bijenalu ilustracije

06.06.2012 u 09:49

Bionic
Reading

Četvrti Bijenale ilustracije otvoren je u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu. To je jedina međunarodna manifestacija posvećena promicanju ilustracije kao likovnog medija u regiji, a na ovogodišnjoj izložbi predstavlja se 270 radova te 105 autora iz 14 država iz cijeloga svijeta

Zahvaljujući velikom broju pristiglih prijava, kojih je ove godine bilo više od 900, na četvrtom bijenalu ilustracija sudjeluje dosad najveći broj autora iz cijeloga svijeta. U organizaciju ovogodišnje izložbe uključeno je Veleposlanstvo Australije, što je ujedno i prva suradnja u području kulture između dviju država, a zahvaljujući tom partnerstvu, hrvatska publika prvi put može vidjeti originalne radove 11 australskih ilustratora.

Najveća zvijezda među njima je Shaun Tan, australski umjetnik i prošlogodišnji dobitnik nagrade Oscar za animirani film 'Izgubljena stvar'.

U Zagreb osobno dolazi ilustrator Gregory Myers koji će održati likovnu radionicu, a od ostalih australskih umjetnika svakako treba istaknuti Kim Michelle Toft i njezine bogato kolorirane ilustracije na svili te Otta Schmidingera, autora duhovite ilustracije, također izložene u Klovićevim dvorima, koja reinterpretira odnose likova iz popularnog crtanog filma Road Runner. Naime, u Schmidingerovoj interpretaciji prvi put možemo vidjeti situaciju u kojoj lik Kojota na roštilju peče konačno ulovljenu Pticu trkačicu.

Uz australske i naše ilustratore, najviše radova pristiglo je iz Češke, Poljske i Urugvaja, a ilustracije su podijeljene po kategorijama na dječju, reklamnu, novinsku i knjižnu.

Projekt bienalnog predstavljanja ilustracija osmislila je kustosica Koraljka Jurčec Kos koja je istaknula da je svjetska posebnost hrvatskog bijenala ilustracija to što na natječaju mogu sudjelovati neobjavljeni radovi. Takav pristup otvorio je vrata mnogim mladim i neafirmiranim umjetnicima iz cijeloga svijeta da se prijave, a hrvatskim autorima pružila se prilika da, na skromnom domaćem tržištu, svoj rad predstave i ponude domaćim izdavačima.

Za razliku od prijašnjih godina ove godine bijenale je smješteno na drugom katu Galerije Klovićevi dvori što znači da je povećan prostor izlaganja te omogućeno izlaganje većeg broja radova.

Od domaćih autora na izložbi su zastupljeni stariji umjetnici poput Zvonimira Baloga ili Voje Radoičića, a prisutne su i mlade autorice poput Nikoline Novosel, Diane Hlevnjak, Ivane Guljašević, Martine Perko, Petre Orbanić i drugih.

Izloženi su i radovi međunarodno afirmiranih domaćih autora poput Zdenka Bašića, nagrađivanog ilustratora i autora zapažene zbirke priča 'Sjeverozapadni vjetar' te cijenjenog ilustratora dječjih knjiga Tomislava Torjanca, ujedno i dobitnika Glavne nagrade ovogodišnjeg bijenala. Od njegovih radova posebno treba izdvojit ilustracije za antologijsku pjesmicu Ratka Zvrka 'Grga Čvarak' za koje je i nagrađen nagradom Grigor Vitez.

Svaki je dosadašnji bijenale kao međunarodna smotra poslužio da se likovna ostvarenja hrvatskih ilustratora kompariraju s radovima iz svijeta, a ovogodišnji bijenale samo je potvrdio da u Hrvatskoj imamo izvrsne ilustratore koji se znanjem i vještinom nalaze na visokoj kvalitativnoj razini.

Što se tiče tehničke izvedbe, ilustracije priređene za izložbu, rađene su u raznovrsnim kombiniranim tehnikama od crteža, akvarela, fotografije, računalne grafike itd., a dio radova zbog svoje tehničke složenosti i osjetljivosti predstavljen je izloženim kompjuterskim printovima umjesto originalima.

Iako su tematski podijeljene u četiri kategorije: novinsku, knjižnu, dječju i reklamnu ilustraciju, izložbom u cjelini dominiraju ilustracije dječjih knjiga, odnosno, ilustracije namijenjene najmlađoj publici, a u bogatstvu  likova, boja i oblika, na nekolicini ilustracija ponavlja se lik krokodila te je tako postao lajtmotivom i svojevrsnim zaštitnim znakom bijenala.

Jedina socijalno osviještena i kritička ilustracija na izložbi rad je umjetnice Nikoline Ivezić. Radi se o dječjoj bojanki s dramatičnim temama iz naše društveno-političko-ekonomske svakodnevice koja distopijski prikazuje današnje društvo te osviještenost spram života u krizi. Njezini listovi za bojanje prikazuju scene prosvjeda seljaka s traktorima, prosvjede radnica Kamenskog, redove ispred burze zapošljavanja, nasilje na nogometnim tribinama te zagađenje okoliša. U konceptualnom smislu taj rad odskače od ostalih jer posjetitelji mogu koristiti izložene bojanke te bojama kreativno sudjelovati u radu.

Spomenimo i da je isti interaktivni rad Nikoline Ivezić bio izložen i na nedavno održanoj izložbi T-HT nagrada@msu.hr u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti kada je također privukao pozornost kritike.

Svjetski poznati hrvatski autori stripova također su zastupljeni ilustracijama. Nedeljko Dragić predstavlja zapise iz svoga 'Münhenskog dnevnika', a prošle godine preminulom Ivici Bednjanecu, u okviru ovogodišnjeg bijenala priređen je izbor njegovih ilustracija u formi izložbenog hommagea. Ivica Bednjanec jedan je od najproduktivnijih i najkvalitetnijih hrvatskih autora stripa svih vremena, a jednostavnost i čitljivost njegovih stripova priskrbila mu je epitet 'pučkog zabavljača' i autora za djecu. Od 1968. godine surađivao je s 'Modrom lastom' u kojoj je puna tri desetljeća paralelno stvarao dva popularna i nezaboravna serijala: 'Osmoškolci i Genije' te 'Lastan'. Godine 2010. priređena mu je velika samostalna izložba, također u Galeriji Klovićevi dvori.

Zanimljivo je ovogodišnji bijenale korespondira sa 17. izdanjem međunarodne izložbe karikatura koja se također održava u Klovićevim dvorima, a na kojoj sudjeluje 90 radova iz 53 zemlje iz cijeloga svijeta. Tema je turizam, a za razliku od općeg dojma bijenala ilustracija koje zrači vedrinom, bogatim koloritom i pozitivnom energijom, izložba karikatura, u prostor Klovićevih dvora, unosi neke sarkastične tonove te je zanimljiva za komparaciju s bijenalom.

Prosudbena komisija, u sastavu Irena Bekić, Zlatko Bourek, Frano Dulibić, Ranka Javor i Iva Sudec, odlučila je ovogodišnju glavnu nagradu, takozvani Grand prix, dodijeliti našem poznatom ilustratoru srednje generacije Tomislavu Torjancu za cjelokupan dojam. Uz glavnu nagradu dodijeljeno je i osam posebnih priznanja koja su dobili: Danijel Srdarev, Maria Blazejovsky, Antonia Pesenti, Ivana Guljašević, Diana Hlevnjak, Nikolina Novosel, Ewelina Szydelko te Goran Zmaić.

Grand Prix podrazumijeva samostalnu izložbu sljedeće godine u Klovićevim dvorima, a za razliku od prijašnjih bijenala, ove godine nema novčanih nagrada. Izložba je otvorena do 15. srpnja.