PROJEKT CENTURION

Afrika dobiva novi najviši toranj

06.06.2012 u 08:00

Bionic
Reading

Iako arhitektonska čuda povezujemo ponajviše s bogatim zemljama Azije, s afričkog kontinenta stižu dobre vijesti. Objavljeni su planovi o izgradnji tornja u Centurionu koji će bit izgrađen do 2018. godine i postat će 14. najviša građevina na svijetu

Centar Carlton u Johannesburgu koji sa svojih 50 katova i 223 metra posljednjih 40 godina drži titulu najviše građevine u Africi, u budućnosti bi se trebao naći na drugom mjestu.

Sudeći po objavljenim planovima, Afrika će 2018. godine ući u svijet visoke arhitekture s tornjem u gradu Tshwane.

Građevina koja će biti dio projekta Centurion Symbio-City bit će visoka 447 metara i prostirat se na 110 katova, dvostruko više nego postojeći centar Carlton.

Bit će rezidencijalno-poslovnog tipa te bi prema planovima trebao postati 14. najviša građevina na svijetu.

Možda najzanimljiviji dio kompleksa su vertikalne vjetroturbine uklopljene u središnji toranj povezan s dvije susjedne građevine. Na krovovima kompleksa zamišljeni su vrtovi s drvećem i bazenom.

Arhitekt Guy Trangoš kazao je da je, unatoč progresivnom arhitektonskom razvoju Južnoafričke Republike 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća, danas afrička arhitektura zaostala u usporedbi s ostatkom svijeta.

Unatoč pozitivnom pomaku koji je označio napredni projekt Centurion Symbio-City, Trangoš smatra da se ne uklapa u okruženje grada Tshwane gdje će biti izgrađen.