BESPLATNI PROGRAMI

Šest Centara za kulturu okupilo se u projekt kvARTura

01.06.2012 u 08:00

Bionic
Reading

Timovi su za sugrađane kreirali šest različitih besplatnih programa s namjerom da se na taj način potakne i aktivira protočnost programa, ideja, voditelja, umjetnika, autora i sukreatora, te osnaži djelatnost Centara

Šest zagrebačkih Centara za kulturu – Centar za kulturu Trešnjevka, Kulturni centar Peščenica, Centar za kulturu i film August Cesarec, Centar mladih Ribnjak, Centar za kulturu i obrazovanje Susedgrad, Centar za kulturu i informacije Maksimir – okupilo se u projekt kvARTura i zajedno čine Mrežu kulturnih centara. Njihovi timovi su za sugrađane kreirali šest različitih besplatnih programa s namjerom da se na taj način potakne i aktivira protočnost programa, ideja, voditelja, umjetnika, autora i sukreatora te osnaži djelatnost centara.

Određeni program odvija se u Centru nositelju programa, ali i u svim ostalim centrima koji su članovi kvARTure. Tako da će kroz svaki od ovih šest Centara proći po šest različitih projekata od kraja godine što čini zbroj od ukupno 36 zanimljivih projekata, na koje se građani mogu besplatno priključiti.

Takvo je umrežavanje Centara nužna pojava, gledana u kontekstu uklapanja domaće kulturne scene u Europsku scenu, pri čemu centri zadržavaju svoj lokalni karakter i programske specifičnosti, ali i proširuju svoj društveni, umjetnički i kulturni utjecaj.

Namjera je u sljedećoj godini priključiti i druge zagrebačke centre kako bi identitet svakog pojedinog kvarta našao najbolji način da se predstavi kroz određene programe, dok se u nekom dugoročnom promišljanju, pozivaju i Centri za kulturu drugih gradova da se pridruže kvARTuri sa svojim idejama, sugestijama, programima. KvARTuru 2012. čine Centar za kulturu Trešnjevka s projektom LICE U'LICE, Kulturni centar Peščenica s projektom PUNOGLAFKA, Centar za kulturu i film August Cesarec s projektom Zagreb na2, Centar mladih Ribnjak s projektom LAND ART, Centar za kulturu i obrazovanje Susedgrad s projektom BOŽIĆNI STUDIO i Centar za kulturu i informacije Maksimir s projektom LICE S PLAKATA.