UMJETNIČKA OSTVARENJA

Proglašeni dobitnici Nagrade Vladimir Nazor

30.05.2012 u 13:30

Bionic
Reading

Odbor Nagrade Vladimir Nazor, na čelu s akademikom Milivojem Solarom, donijelo je odluke o dobitnicima nagrada za životno djelo te nagrada za najbolja umjetnička ostvarenja u Hrvatskoj za prošlu godinu na području književnosti, glazbe, filma, likovnih i primijenjenih umjetnosti, kazališne umjetnosti te arhitekture i urbanizma, priopćilo je danas Ministarstvo kulture.

Nagradu za životno djelo na području književnosti dobio je akademik Nikica Petrak, pjesnik, prevoditelj i esejist, a godišnju nagradu Zoran Ferić za roman 'Kalendar Maja' za koji je nedavno dobio nagradu Jutarnjeg lista.

Na području glazbe Nagradu za životno djelo dobila je Mirka Klarić, primadona Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, a godišnju skladatelj Davorin Kempf za praizvedbu opusa Peti zagrebački koncert, Hommage a Bach.

Filmski teoretičar i kritičar Hrvoje Turković također je dobitnik Nagrade za životno djelo, a godišnju nagradu dobio je redatelj Silvestar Kolbas za dokumentarni film 'Ratni reporter'.

Multimedijalni umjetnik Ivan Ladislav Galeta dobio je Nagradu za životno djelo na području likovne i primijenjene umjetnosti, dok je godišnju nagradu dobio Goran Petercol za izložbu 'Predmeti', koja se održala u lipnju i srpnju prošle godine u Galeriji Klovićevi dvori.

Od kazališnih umjetnika Nagradu za životno djelo dobio je dramski umjetnik Špiro Guberina, a godišnju njegov kolega Milan Pleština, za ulogu Leonea u predstavi "Gospoda Glembajevi".

Nagrada za životno djelo na području arhitekture i urbanizma pripala je arhitektu i urbanistu Radovanu Miščeviću, a godišnja Nenadu Fabijaniću za zgradu Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu.

Svečana dodjela nagrada održat će se 19. lipnja u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu i izravno će se prenositi na Hrvatskoj radioteleviziji.