GRADSKO ČIŠĆENJE

Volonteri pogreškom uništili Banksyja

04.05.2009 u 09:20

Bionic
Reading

Jedan od najvećih nedostataka ulične umjetnosti je prijetnja od vandala. No grafit svjetski poznatog umjetnika Banksyja pao je kao žrtva revnih građana tijekom akcije čišćenja gradskih zidova

Nakon što je njegov grafit u rodnom Bristolu nedavno zaštićen staklenim izlogom, a radovi mu dostižu sve veće cijene na tržištu umjetnina, Banksyjev crtež u engleskom Glastonburyju uništila je neupućena grupa volontera tijekom akcije uklanjanja grafita s gradskih zidova. Inicijativu je pokrenulo gradsko vijeće Glastonburyja, a crtež koji prikazuje Medvjedića Paddingtona, junaka serijala knjiga za djecu Michaela Bonda, kako stoji uz natpis : ‘Migracija nije zločin’, građani su prekrili bojom.

Iz gradskog vijeća istakli su žaljenje zbog nesretnog čina, te najavili da će ukloniti površinski sloj boje i uz pomoć restauratora pokušati spasiti djelo, prenosi Artinfo.

Banksyjev rad bio je u vlasništvu Juliana Chatta koji je nekoliko dana prije nezgode, dogovorio njegovu prodaju po cijeni od pet tisuća funti. Hoće li restauratori uspjeti ispraviti grešku volontera, koji nisu uočili razliku između vrijednog djela i vandalizma, zasada ostaje nepoznato.