NOVI FESTIVAL

Queer iz Zagreba seli u New York

23.05.2012 u 15:08

Bionic
Reading

Nakon što je prošlog ožujka u New Yorku predstavljen festival Perforacije udruga Domino od ove godine u tom gradu organizira festival Queer New York International, nastao na iskustvu desetogodišnjeg višegodišnjeg organiziranja Queer Zagreba

U New York tako odlazi tridesetak umjetnika iz osam zemalja, s programom koji se sastoji od desetak predstava s ukupno 18 izvedbi.

Queer New York International novi je festival izvedbenih umjetnosti koji istražuje i proširuje koncept 'queer' umjetnosti.

Pod umjetničkim vodstvom Zvonimira Dobrovića te povjesničara umjetnosti i kustosa Andréa von Aha, ovaj festival teži dekonstrukciji unaprijed stvorenog i stereotipiziranog poimanja 'queer' izričaja te stvaranju platforme koja proširuje diskurs o umjetničkim praksama.

Festival u New York dovodi brojne umjetnike, među kojima i Davida Wampacha (Francuska), skupinu Ricci/Forte (Italija), Tadasua Takaminea (Japan), mlade koreografe iz Francuske i Argentine, Françoisa Chaignauda i Ceciliju Bengoleu, zatim i već etablirano ime talijanske scene Silviju Costu, koja je dugogodišnja članica bila i skupine Soc, Raffaella Sanzia te jednu od najnovijih koreografskih nada sa Zelenortskih otoka, Marlene Monteiro Freitas.

Festival međutim koristi priliku i da predstavi regionalna imena – Željka Zoricu iz Hrvatske, Biljanu Kosmoginu iz Srbije te Igora Josifova iz Makedonije.

Festival se odvija u partnerstvu s The Abrons Arts Centerom, uz dodatna događanja u The Invisible Dog Art Centeru, galeriji The Impossible Project i La MaMi.

Definirajući viziju festivala, Dobrović i Von Ah su izjavili da su se htjeli 'probiti kroz prevladavajuće koncepte koji ograničavaju i marginaliziraju queer umjetnost tako što će ostvariti novi način poimanja queera kao platforme za izvrsnost u umjetnosti koja će biti sposobna pratiti, otkrivati i interpretirati nove trendove, a otvoreno će govoriti o normama koje oblikuju društvo i umjetničke prakse'.

QNYI će uključivati seriju diskusija i javnih debata u organizaciji Andyja Horwitza i Jeremyja M. Barkera s Culturebot.orga te glavnog urednika časopisa OUT, Aarona Hicklina.

Sve informacije o programima mogu se pronaći na stranicama