VLADIMIR STOJSAVLJEVIĆ

'Članovi kulturnih vijeća bit će puno opterećeniji nego dosad'

22.05.2012 u 15:18

Bionic
Reading

U toku je natječaj Ministarstva kulture za članove Kulturnih vijeća, a prema najavi ministričina pomoćnika Vladimira Stojsavljevića, novoizabranim će članovima Vijeća dati više posla i odgovornosti

Ministarstvo kulture raspisalo je natječaj za nove članove kulturnih vijeća koji je otvoren do 8. lipnja ove godine. Pozvali su institucije i udruge iz područja kulture i umjetnosti da predlože kandidata za izbor članova Vijeća glazbu i glazbeno-scenske umjetnosti, Vijeća za dramske umjetnosti, Vijeća za knjigu i nakladništvo, Vijeća za likovne umjetnosti, Vijeća za nove medijske kulture i Vijeća za međunarodnu kulturnu suradnju i europske integracije.

Kulturna vijeća osnivaju se radi predlaganja ciljeva kulturne politike i mjera za njezino provođenje, a posebice predlaganja programa javnih potreba u kulturi za koja se sredstva osiguravaju iz državnog proračuna Republike Hrvatske te radi ostvarivanja utjecaja kulturnih djelatnika i umjetnika na donošenje odluka važnih za kulturu i umjetnost, stoji u obrazloženju Ministarstva. Posao im je da pružaju stručnu pomoć ministru kulture pri donošenju i provedbi godišnjih i dugoročnih programa javnih potreba u kulturi od interesa za Republiku Hrvatsku i njihovo financiranje, suodlučuju o utvrđivanju kulturne politike i u tu svrhu daju stručne podloge i mišljenja Ministarstvu kulture i ministru. Usto, ta će vijeća na kocu imati zadaću i evaluirati provedbu zadanih programa i ciljeva.

'Bit će puno opterećeniji nego dosad, jer je nakana ministarstva da sa strukom stvori strategiju i bilo bi za očekivati da izaberemo projekte koje bi se sufinanciralo na tri godine i da na kraju vijeće radi evaluaciju napravljenog što nisu do sada radili', kazao je za tportal Vladimir Stojsavljević. Cijelu izjavu pomoćnika ministrice pogledajte u videu: