SPREMNI ZA RAZGLEDAVANJE?

Velika izložba nevidljivih umjetnina

18.05.2012 u 15:26

Bionic
Reading

Londonska galerija Hayward organizira nesvakidašnju izložbu nevidljivih eksponata čiji su autori poznati umjetnici, među kojima Andy Warhol, Yves Klein i Yoko Ono

Izložba nevidljivih umjetnina prvi je događaj takve vrste organiziran u nekoj galeriji u Velikoj Britaniji. Vođeni mišlju kako je umjetnost prije svega utemeljena na raspirivanju mašte, vlasnici muzeja odlučili su se prirediti izložbu pod nazivom 'Invisible: Art about the Unseen 1957 – 2012'.

Ravnatelj galerije Ralph Rugoff kazao je kako se nada da će posjetitelji na izložbi pronaći mnogo zanimljivosti.

Izložba, među ostalim donosi djelo francuskog umjetnika Yvesa Kleina, koji je svojim konceptom arhitekture zraka postao pionirom nevidljivih radova.

Bit će izložena i Warholova 'Nevidljiva skulptura' iz 1985. koja se sastoji od praznog postolja na koje je kralj pop arta jednom nakratko zastao.

Među eksponatima koje će posjetitelji imat priliku vidjeti odnosno ne vidjeti djelo je '1000 Hours of Staring', prazan papir u koji je umjetnik Tom Friedman pet godina zurio, te upute autorice Yoko Ono koja posjetiteljima pojašnjava kako u glavi osmisliti umjetničko djelo.

Izložba se otvara 12. lipnja.