tportal.hr

Zagreb
+8
Osijek
+8
Pula
+12
Rijeka
+11
Zadar
+7
Split
+10
Dubrovnik
+11

LIVE STREAM

Od 19 sati pratite Saskie Sassen i Slavoja Žižeka na Subversiveu

Večeras na Subversive Festivalu vrijeme je rezervirano za predavanje nizozemske sociologinje Saskie Sassen i slovenskog filozofa Slavoja Žižeka, čiji je zadatak ispuniti nekoliko stotina mjesta Kina Europa do kraja

Datum objave:
14.5.2012 11:35

Zadnja izmjena:
15.5.2012 13:58

Od jučer je 5. Subversive Festival u punom zamahu, s obzirom na to da je započeo njegov konferencijski dio. Isti se nastavlja i večeras s dva zanimljiva predavanja, koja se mogu pratiti i na live streamu preko tportala od 19 sati! Dakle, svi oni koji žele malo revolucionarnog naboja u venama, a nalaze se izvan Zagreba ili ne mogu do Kina Europa, mogu najvažnije događaje Subversivea pratiti online.

193526,193530,192537,192006

Danas su na rasporedu dva predavanja vrijedna pažnje. U 19 sati pozornicu Kina Europa zauzima nizozemska sociologinja Saskia Sassen, koja govori na temu 'Globalna ulica: nastajanje političkog'. Ovo se predavanje bavi ustancima u arapskom svijetu iz perspektive urbanog prostora, a cilj Saskie Sassen je proširiti konceptualno polje nužno za razumijevanje složenih interakcija između moći i nemoći te načina na koji se one formiraj u kontekstu urbanog prostora.

U 21 sat predavanje će održati Slavoj Žižek, i to na temu 'Znakovi iz budućnosti'. Žižek se tu referira na Waltera Benjamina, koji je u svojem djelu 'Passagenwek' citirao francuskog povjesničara Andréa Monglonda: 'Prošlost je ostavila svoje slike u književnim tekstovima, slike usporedive s onima koje svjetlost ostavi na fotosenzitivnoj ploči. Samo budućnost posjeduje razvijače dovoljno aktivne za savršeno skeniranje takvih ploča'. Za Žižeka su događaji poput Occupy Wall Street, arapskog proljeća, demonstracija u Grčkoj, Španjolskoj i ostalim zemljama - znakovi iz budućnosti. Riječ je o 'radikalnim emancipatornim probojima', a što s njima učiniti saznat ćete na večerašnjem predavanju.

 

Sviđa ti se članak? Preporuči ga prijateljima!


Kultura Promo

tportal.hr

tportal

Vedrana Knežević

Književna kritika

  • Raskošna propast talijanske aristokracije

  • Čudesan podvig Stipe Božića

  • 'Jamerika' - raspršena verzija crtanog romana

  • Koja je uloga fotografa u ratnohuškačkoj propagandi?

  • Što znači stalno kroz život čitati jednu knjigu

  • Jergovićev obiteljski roman je književni događaj

  • Čega se sjećamo kada se sjećamo vlastite prošlosti

  • Jesen našeg vijeka

  • Od umješnosti do umjetnosti riječi

  • Vrtlarev roman koji nećete ispuštati iz ruku

Sve kritike

Važno: Rubrike, Sex files, cura i frajer dana i crna kronika mogu sadržavati sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina. Osobama mlađim od 18 godina se savjetuje posjet ovim rubrikama jedino i samo uz nadzor punoljetne osobe.
Tportal je član Hrvatskog vijeća za medije. HVZM je samoregulatorno tijelo koje prati i sankcionira kršenja novinarske etike.
Saznajte više na http://www.hvzm.hr/
vijece@hvzm.hr