GALETA MINISTRU JOVANOVIĆU:

'Umjetnost je zadnja rupa na svirali'

11.05.2012 u 15:55

Bionic
Reading

Umjetnik Ivan Ladislav Galeta uputio je otvoreno pismo ministru znanosti, obrazovanja i sporta Željku Jovanoviću povodom Nacrta prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju

Potaknut nacrtom prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanja, Ivan Ladislav Galeta uputio je otvoreno pismo ministru znanosti, obrazovanja i sporta Željku Jovanoviću.

U pismu naslovljenom 'Jedno osobno mišljenje o Nacrtu prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju', Ivan Ladislav Galeta još je jednom podsjetio na umjetničko područje koje uporno biva izostavljeno.

'Kao što Vam je poznato, kriteriji koji se odnose na znanost nikako se ne mogu primijeniti i na umjetnost, pogotovo kad se to tiče visokoškolskog obrazovanja. Ako nam se pak dogode predložene zakonske intervencije, onda ćemo zaista, što se tiče umjetničkog područja, biti u neobranom grožđu', piše Galeta primijetivši kako umjetničkog područja nema čak ni u nazivu Jovanovićevog ministarstva.

'Sve se sagledava u znanstvenom okviru i svodi samo na znanstveni diskurs, iz čega proizlazi da je umjetnost u tom kontekstu 'zadnja rupa na svirali'. A kako bez te zadnje rupe, htjeli mi to ili ne, svirala ne funkcionira, otvara se čitav niz problema i nesporazuma o kojima ovdje želim iznijeti svoje mišljenje i doslovno donkihotovski stati u obranu dostojanstva svoje struke', piše Galeta.

Pismo pročitajte u cijelosti: