GOSTI SUBVERSIVE KONFERENCIJE

Žižek predvodi intelektualne zvijezde i aktiviste

11.05.2012 u 14:18

Bionic
Reading

Konferencijski dio uvijek je vrhunac Subversive Festivala te nema razloga da tako ne bude i ove godine. Listu slavnih intelektualaca i aktivista, među kojima su Gayatri Spivak i Stephane Hessel, predvodi najveća zvijezda suvremene filozofije Slavoj Žižek

Velika prednost Subversive Festivala u odnosu na slične manifestacije je činjenica da Srećko Horvat svake godine u Zagreb doista uspijeva dovesti ključna imena lijeve intelektualne scene. Prošlih godina su interes publike naročiti budili bivši RAF-ovac Karl-Hein Dellwo, književni teoretičar i marksist Terry Eagleton te sociolog Zygmunt Baumann, a svaki put neupitna je zvijezda i mamac za publiku bio slovenski filozof Slavoj Žižek.

Zato ne čudi da je za otvaranje konferencijskog dijela Subvesive Festivala zakazana diskusija u kojoj sudjeluje baš Žižek. To nači da će Kino Europa biti ispunjeno do zadnjeg mjesta, a na temu 'Kriza Europe' govorit će još Tariq Ali i talijanski filozof Gianni Vattimo, a sve moderirati Srećko Horvat. Rasprava na temu 'Kriza Europe' održat će se u nedjelju, 13. svibnja, s početkom u 19 sati, a mjesto radnje je, tradicionalno, Kino Europa. Kako najavljuju organizatori, okrugli stol će se baviti 'kognitivnim mapiranjem trenutačne situacije u Europi' i pitati se kakve se 'konkretne mjere' mogu predložiti.

U ponedjeljak u 19 sati, domaćoj se publici predstavlja nizozemska sociologinja Saskia Sassen, koja se bavi analizom globalizacije i međunarodnih migracija ljudi. Sassen je autorica i nekoliko knjiga, a u Zagrebu će govoriti na temu 'Globalna ulica: nastajanje političkog', što je posebice aktualno u današnje vrijeme, kada narod sve više izlazi na prosvjede. Gošća iz Nizozemske će se dodirnuti ustanaka na Bliskom istoku i u Sjevernoj Africi, iz perspektive urbanog prostora. Iste večeri u 21 sat predavanje će održati Slavoj Žižek, i to na temu 'Znakova iz budućnosti'.

Pratite konferenciju uživo na tportalu

Otvaranje konferencije u nedjelju u 19 sati tportal će uživo pratiti putem STREAMA, a prijenose možete pratiti i tijekom cijelog tjedna trajanja konferencije svake večeri od 19 sati.

Dinamičnu raspravu bi svakako trebao potaknuti veliki okrugli stol 'Od socijalnih foruma do okupacija', koji će se u Kinu Europa održati u 15. svibnja u 19 sati. Raspravljat će Samir Amin, Bernard Cassen iz Attaca te ekonomist Eric Toussaint, a moderira Britanac Toni Prug. Naglasak će biti na nastanku i djelovanju pokreta Occupy, koji je krenuo na Wall Streetu te se ubrzo proširio diljem Zapadnog svijeta. Occupy naročito upozorava na nejednakost prihoda i na pohlepu banaka, a budući da će predstavnici Subversivea nakon festivala sudjelovati u okupaciji Europske centralne banke u Frankfurtu, dobro je prvo utvrditi povijest i teoriju.

Još više nego prošlih godina Subversive je otvoren za sudjelovanje publike pa će svako predavanje i rasprava uključivati i dijelove za dijalog s okupljenima. Vatreno izlaganje očekuje se od aktivista Tariqa Alija, koji 16. svibnja u 21 sati govori o 'Trulom srcu Europe'. Ipak, jedna od glavnih intelektualnih zvijezda 5. Subversivea bit će vitalni 94-godišnjak Stephane Hessel, jedan od autora Deklaracije o ljudskim pravima UN-a. Hessel je, razočaran u svijet u kojem živi, napisao inspirativan pamflet pod nazivom 'Pobunite se', koji je u Francuskoj nenadano postao bestseler. U međuvremenu je preveden na brojne svjetske jezike, pa i hrvatski, a svoju knjigu predstavit će u 19 sati 16. svibnja.

Vjerni čitatelji alterglobalističke Bliblije 'Imperij' bit će oduševljeni dolaskom Michaela Hardta, američkog teoretičara koji je koautor – uz Antonija Negrija – te utjecajne knjige. Hardt će 17. svibnja od 21 sat govoriti na temu 'Što nam je činiti u krizi', s naglaskom na položaj četiriju skupina u društvu: zaduženih, medijatiziranih, sekuritiziranih i reprezentiranih. Indijska feministkinja Gayatri Spivak već je bila gošća Subversivea, kada je stekla brojne poklonike, pa nema sumnje da će i njezino izlaganje 18. svibnja u 21 sat biti posjećeno. Spivak će govoriti o 'Budućnosti, prošlosti, jezicima i Balkanu'. Budućnost Balkana tema je rasprave koja zatvara festival, a o njoj će pričati filozof Boris Buden, spisateljica Dubravka Ugrešić i slovenska sociologinja Renata Salecl. Moderator okruglog stola je Igor Štiks, a sve je zakazano za 19. svibnja u 19 sati.

Pored glavnog konferencijskog programa u Kinu Europa, treba napomenuti i da će se tijekom festivala u ZKM-u održavati tzv. Subversive Forum, od 14. do 18. svibnja. Riječ je o okupljanju brojnih organizacija iz regije i šire, s ciljem uspostavljanje stalne platforme za alterglobalizam na ovim prostorima. Subversive Forum će također nuditi rasprave na teme poput 'Što ne valja s Europom' ili 'Europski otpor', a svakako će dragocjena biti i svjedočenja aktivista i sindikalista s terena. Za ostale informacije posjetiti www.subversivefestival.com.