NOVO ZDANJE U KANADI

Zakrivljeni toranj koji prkosi gravitaciji

11.05.2012 u 08:00

Bionic
Reading

U tijeku je gradnja još jednog zdanja koje će oduševiti ljubitelje suvremene arhitekture i utjerati strah u kosti svima koji strepe od visina. Zakrivljeni toranj niče u Vancouveru, a djelo je danske tvrtke BIG i arhitekta Jamesa Chenga

Danska tvrtka BIG u suradnji s kanadskim arhitektom Jamesom Chengom potpisuje projekt za novi, četvrti po visini toranj u Vancouveru.

Iako nije suviše inovativan, dizajn nove građevine, koja će obogatiti arhitektonsku ponudu Vancouvera, poznatu je tipologiju urbanih rezidencijalno-poslovnih građevina jednostavno obrnuo i zaokrenuo, postigavši tako upečatljiv vizualni dojam.

Toranj će biti visok nešto više od 150 metara. Iako su nas arhitekti brojnih azijskih tornjeva navikli na, po visini, mnogo impresivnija zdanja, kanadski će toranj zapinjati za oko zahvaljujući zanimljivom vanjskom dojmu.

Donji dio građevine sastoji se od kockastih struktura pokrivenih staklom koje izgledaju kao da su izrezbarene. Cijelo će zdanje biti pokriveno staklom, čime će, osim samim dinamičnim oblikom, biti postignute zanimljive igre svjetlošću. Isto tako, gledan iz različitih kuteva, toranj će izgledati posve drugačije.