ZABORAVLJENI OSKAROVAC

U Kumrovcu pronađen Vukotićev 'Surogat'!

10.05.2012 u 11:38

Bionic
Reading

Da se zanemarivanju kulturne baštine ove zemlje ne naziru granice, svjedoči slučajni pronalazak filmske vrpce 'Surogata' Dušana Vukotića u Kumrovcu među hrpom nezbrinutih i odbačenih knjiga, filmova i razne kino opreme koju sustavno uništavaju vlaga i zaborav

Gotovo kao bomba mogla bi odjeknuti informacija koja stiže iz Hrvatskog zagorja.

Nenad Borovčak, direktor Tabor Film Festivala i, sažeto rečeno, kulturtreger iz Zagorja, u Kumrovcu je pronašao je 35-milimetarsku filmsku vrpcu 'Surogata' Dušana Vukotića, prvog animiranog filma napravljenog itvan SAD-a koji je osvojio Oscara 1962. i pomeo konkurenciju koju je predvodio Disney.

Priča o pronalasku započela je još prošle jeseni kada je ovaj kulturni entuzijast s Društvom arhitekta pokrenuo inicijativu K11 (Kumrovec 2011) kojoj je misija osmisliti što napraviti sa zaboravljenim, odbačenim i poprilično uništenim resursima poput knjiga i filmova te filmske opreme zaostalim u kumrovečkoj Političkoj školi i Spomen-domu.

Kao ideja iskristaliziralo im se da iniciraju pokretanje Muzeja filma u rodnom mjestu Josipa Broza Tita o čijoj smo ljubavi prema filmu svašta doznali u nedavno prikazivanom dokumentarcu Cinema Komunisto beogradske redateljice Mile Turajlić. Uopće nije neobično da je u svojoj kinoteci Tito imao Vukotića, a nedopustivo je da je taj film, kao i ostali materijali, osuđen na propadanje.

'Išao sam s ljudima iz tehnike pogledati lokalitete u Kumrovcu i našli smo puno opreme, među kojom projektore i puno rola filma. Devedesetih su micane slike i svi vidljivi znakovi prošlog vremena, a to su zbrinuli u muzejima Hrvatskog zagorja. Za filmsku i knjišku građu nitko se nije pobrinuo', ispričao je za tportal Borovčak, podsjetivši na još uvijek aktualnu inicijativu Direktne demokracije za spas knjiga iz Kumrovca.

Na tportalu objavili smo njihov poziv na akciju, a nedugo potom ovi marljivi ljudi obavijestili su nas da su preuzeli dio knjiga i u prvom 'spašavanju' zbrinuli nešto manje od 1500 svezaka i sveščića.

Po jedan primjerak svakog naslova odvojen je za Plenumsku knjižnicu zagrebačkog Filozofskog fakulteta koja će biti pretraživa preko sustava fakultetske knjižnice, a zainteresiranima će knjige biti dostupne na Subversive Film Festivalu te kasnije u riječkoj, splitskoj i zagrebačkim knjižnicama.

Ovakav knjiški rasplet najmanje je što se mora desiti s filmskom građom u vlažnom kumrovečkom prostoru jer je zaista sramotno po ovu zemlju i kulturu da jedan oskarovac bude pronađen maltene na smetlištu povijesti.