MAJSTOR OBIČNOG

Slavni Luc Tuymans izlaže u Zagrebu

09.05.2012 u 13:59

Bionic
Reading

Belgijski umjetnik Luc Tuymans u Zagrebu otvara izložbu pod nazivom 'Allo!' koja će domaćoj publici predstaviti nove radove tog svjetski poznatog autora. Izložba se otvara 10. svibnja u 19 sati

Izložba pod nazivom Allo! objedinjuje šest novih slika na platnu te niz zidnih slika posebno koncipiranih za kružni prostor Meštrovićevog paviljona u HDLU.

Tuymansova nova serija slika nadahnuta je posljednjim minutama crno-bijelog filma 'Mjesec i novčić od šest penija' iz 1942, adaptaciji romana W. Somerseta Maughama iz 1919. godine. Film je priča o Charlesu Stricklandu, kojeg tumači britanski glumac George Saunders, sredovječnom burzovnom mešetaru koji napušta svoj građanski život, obitelj i dužnosti da bi počeo slikati. Iako glavni lik ima drugo ime, film se jasno temelji na životu slikara Paula Gaugina.

Uz slike, Tuymans je izveo mural zasnovan na seriji litografija pod nazivom Tanjuri (2012). Serija prikazuje keramičke tanjure za jelo iz autorove privatne zbirke. Tanjuri su istočnoeuropskog porijekla i referiraju se na lokalnu keramičku industriju koja je za vrijeme komunizma bila simbol nacionalnog ponosa.

Luc Tuymans
, jedan od najutjecajnijih umjetnika današnjice, po uvriježenom je mišljenju svojim uvjerljivim i kompleksnim figurativnim stilom početkom devedesetih godina pridonio oživljavanju slikarstva.

Zbog korištenja minimalnih količine boje za obuhvaćanje širokog raspona tema i motiva, među kojima političke figure i slavne osobe, puste krajolike i bezlične vile, sjenila svjetiljki, sobne biljke, jastučnice i slično, Tuymans je proglašen majstorom običnog.

Kustos izložbe je Branko Franceschi.

Nakon Zagreba ciklus će u jesen 2012. biti predstavljen u galeriji David Zwirner u Londonu.