Kulturmiks PLAVETNILO OSLA

Fotografije Mortena Andersena u Laubi

  • Autor: tportal.hr
  • 9.5.2012 11:26:44
  • 9.5.2012 10:33:47

Kao rezultat prve međunarodne suradnje Lauba donosi izložbu jednog od najvažnijih suvremenih norveških i europskih fotografa, Mortena Andersena pod nazivom 'Black and Blue'

Morten Andersen jedan je od rijetkih umjetnika dobitnika doživotne stipendije Norveškoga kralja (Government Guaranteed Income for Artists). U svega dvadeset godina djelovanja, izlagao je u više od dvadeset zemalja i o njemu je objavljeno dvanaest publikacija.

O svojim fotoknjigama je umjetnik izjavio: 'Od 1999. fotoknjiga je osnovni medij za prikazivanje moga rada. Osim što je objekt umjetnosti sama po sebi, knjiga je demokratski, dostupan i intiman medij u kojem zbroj pojedinačnih fotografija i uređivanja stvara veću cjelinu koja, kao u romanu ili na filmu, stvara priču koja te može odvesti na nova mjesta i k novim iskustvima. Zajedničko svom mom radu i motivaciji za fotografiranjem je znatiželja i želja da istražujem i proučavam mjesta i okoliš, bilo to u Oslu, norveškim šumama, mojoj četvrti, underground rock sceni Osla ili međunarodnim gradovima.'

Zagrebačka publika imat će prilike vidjeti cijeli ciklus fotografija 'Black and Blue' izložen spajajući projekcije više od stotinu fotografija te postav niza fotografija kaširanih na aluminiju. Ciklus je posvećen Oslu, a sastoji se djelomično i od fotografija koje je Morten snimio u sklopu ranijih serija.

Izložbu se otvara 15. svibnja u 19 sati, a po otvaranju slijedi razgovor s umjetnikom u 20 sati u kojemu će sudjelovati kustosice Sandra Križić Roban i Vanja Žanko.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još