LISINSKI SUBOTOM

Filharmonijski orkestar BBC-a u Zagrebu

08.05.2012 u 15:38

Bionic
Reading

U Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u subotu 12. svibnja nastupit će jedan od vodećih britanskih orkestara, Filharmonijski orkestar BBC-a, kojim će dirigirati španjolski dirigent Juanjo Mena

Na rasporedu koncerta su dva znamenita djela svjetske glazbene literature Šostakovićev Koncert za violončelo i orkestar te Peta simfonija Gustava Mahlera.

Filharmonijski orkestar BBC-a je utemeljen 1934. kao BBC Northern Orchestra, sjedište mu je u Manchesteru, odnosno od prošle godine u studiju MediaCityUK blizu Salforda iz kojeg kreće na velike turneje po Velikoj Britaniji i inozemstvu.

Juanjo Mena naslijedio je Gianadra Nosedu, maestra koji je tijekom desetljeća uzbudljivog zajedničkog muziciranja privukao pozornost novim čitanjima poznatih djela, kao i otkrivanjem zanemarenog repertoara navodi se u programskom materijalu koncerta.

Glavni gostujući dirigent Filharmonije BBC-a je Vasilij Sinajski, koji surađuje s orkestrom više od deset godina, a dužnost skladatelja/dirigenta trenutačno, nakon mandata Jamesa MacMillana, obnaša ugledni austrijski skladatelj Heinz Karl Gruber.

Violončelistica Sol Gabetti debitirala je s Bečkom filharmonijom i Valerijem Gergijevim 2004. godine i taj debi donio joj je međunarodno priznanje i blistavu karijeru. Surađujući s europskim vodećim orkestrima i na festivalima dosada je za svoj rad dobila brojne nagrade.

Filharmonijski orkestar BBC-a nastupa u popularnom ciklusu Lisinski subotom.